Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Identyfikacja jasczurki

Identyfikacja jasczurki

Zona znalazla na dzialce jaszczurke i oczywiscie ja wziela do domu.
    Prosze o pomoc w identyfikacji. jaszczurka ma okolo 4-5cm

Re: Identyfikacja jasczurki

niebardzo widać jej dokładnie, ale przypuszczam, że jest to jakiś płaz zamieszkujący podmokłe tereny, lepiej wypuść ją tak skąd ją wziołeś

To nie żadna jaszczurka, tylko traszka zwyczajna( Triturus vulgaris). Jest pod ścislą ochroną. Wypuścić natychmiast w miejscu znalezienia.

Tak jak koledzy mówie WYPUŚĆ JĄ JAK NAJSZYBCIEJ a narazie dobrze zwilż (spryskaj) pojenik w którym ją trzymasz bo traszki sąściśle związane z wodą i musząmieć stale wilgotrną skóre kiedy są na lądzie.
    A i tak nawiasem mówiąc :twoja żona ją wzięła? Większość kobiet jak wyluka niepuszyste pełzające zwierze to je traktuje z kapcia :d

Troche kiepska fotka ale podejrzewam że to jest traszka zwyczajna(Triturus vulgaris), wypuść ją jak najszybciej ponieważ jest pod ochroną. Narazie póki niemożesz jej wypuscić zapewnij jej dużą wilgotność poprzez częste spryskiwanie i możesz jej włożyć basenik z wodą. Nawet niepróbuj jej hodować- nieuda ci się.

Jutro ja wypuszcze na dzialce.
    Moja zona lubi egzotyczne zwierzeta, hodujemy ptaszniki ostatniego nawet sama kupila.
    Nawet oglada ze mna mecze

Ekhem brevis ja napisałem niemal to samo czytaj poprzednie posty
    Cu8dak, pozazdrościć takiej żonki :P:P:P

NIe wiem po jakiego grzyba ja zabierales z tej łąki... PO to zeby sie dowiedziec co to????

Bez sensu

To najprawdopodobniej lądowa forma traszki zwyczajnej lub grzebieniastej - w każdym razie jednej z tych dwóch z cała pewnością, w tym okresie płazy te opuszczają zbiorniki i przechodzą na lądowy tryb życia. Jeśli chcesz trzymać ją w domu proponuję pojemnik z wilgotnym piaskiem, wieloma kryjówkami, roślinami i płytkim zbiornikiem wodnym. Jeśli natomiast pragniesz zwrócić jej wolność wypuść płaza o zmroku, najlepiej umieszczając go pod kamieniem, koniecznie w bezpośrednim sąsiedztwie jakiegoś małego, najlepiej nie zarybionego zbiornika. Proponuję to drugie rozwiązanie, gdyż pomijając kwestię, iż wszystkie nasze gatunki traszek są chronione, muszę koniecznie nadmienić iż krajowe traszki są możliwie najbardziej niewdzięcznymi gatunkami płazów do hodowli w domu - bardzo często zdarza się że ich formy żyjące w wodzie w niewoli szybko chudną, aby móc wydostać się ze zbiornika hodowlanego każdą, nawet najdrobniejszą szczeliną. Efekt: znajdujemy potem za wersalką, szafą czy tapczanem zaschnięte zwłoki, można by wręcz rzec "posągi w marszu" - płazy z racji swej delikatnej skóry są bardzo wrażliwe na brak wody i po prostu wysychają na wiór.
    Pozdrawiam.

Poprostu zona chciala sobie ja hodowac, ale jutro ja wypuszcze tam gdzie ja znalazla.
    Dzieki za wszystkie odpowiedzi

Uprawnienia umieszczania postów