Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Co najlepiej do terrarium 102x42x50?

Mieszany widok

Co najlepiej do terrarium 102x42x50?

Tak jak w temacie- kupilem sobie takie terrarium i zastanawiam sie teraz co moglbym w nim hodowac... Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.
    Pozdrawiam

Re: Co najlepiej do terrarium 102x42x50?

Dużo by wymieniać...
    Zależy czy interesuje Ciebie duża grupka mniejszych jaszczurek czy max 3 szt. większych do ok. 30 cm.

możesz dać agamy brodate, gekony lamparcie (samiec i 2-3 samice) od koloru do wyboru. Na Twoim miejscu szukał bym bardziej jakiegoś pięknego węża

Agamy brodate często osiągają pół metra długości więc kiedy się będą obracać będą walić głową/ogonem w ściany terrarium :/ więc brodate odpadają.

Gekony lamparcie albo gruboogonowe

a legwan obrozny ??chyba moze byc

wh6fxe
    Guest

do tego terra mozesz wlozyc wszystkie geki naziemne. legwan obrozny rowniez bedzie dobry. mozesz wsadzic tez jakies male gatunki kamkow, scynki, szyszkowce. chociaz ja rowniez do takiego terra bym wsadzil jakiegos weza zbozowki, mleczne, smugowe itp. z dusicieli to regiuska.

Hmmm w sumie nie wiem, nie chce dac jakiejs bardzo licznej gromadki bo ciezko by bylo nad liczna grupa jaszczurek zapanowac (a jestem poczatkujacy). W sklepie zoologicznym polecali mi agame brodata, twierdzac ze jest to idealne zwierze do takiego terrarium. A co mozecie powiedziec o legwanach obroznych? Sa trudne w hodowli, i ile ewentualnie sztuk moglbym trzymac w takim terra?

A i jeszcze jedno, moze troszke nie do tego dzialu ale nie chce zakladac nowego tematu w dziale "weze":
    1. Czy do takiego terra moglby byc pyton krolewski? Czy jest on trudny w hodowli?
    2. Ile zbozowek moglbym w takim terrarium hodowac?

Z gory dzieki za pomoc, choc wiem ze dla niektorych takie tematy sa juz nudne, ale kazdy lubi jak jego problem rozpatruje sie indywidualnie

Pyton królewski to właśnie regius :] (od nazwy łacińskiej) nie jest on tudny w hodowli,może być na pierwszego węża A i jeszcze jedno-nie wierz w to co mówią w zoologiku bo oni to robią wyłącznie dla zysku !! I zapewne też zaświadczyli że mogą ci tą agamę brodatą sprowadzić (pomijając duuużą marżę) :]
    Co do zbożówek to myślę że parkę bo chyba tak jest najlepiej
    PS.Terra dla brodacza sięna da aż osiągnie 25-30 cm potem wymiana na większe jeśli już byś się uparł - tak ok 120x50x50 byłoby ok

luz_jacek
    Guest

Legwanik obrożny z tego co wiem to raczej płochliwy jest, raczej nie jest polecany dla początkujących

Uprawnienia umieszczania postów