-
Agama błotna ale chyba nie woodna
udalo mi sie zobaczyc dosc nie typowy program w ktorym glowna role graly gady. chodzil koles i lapal rozne gady i sporo o nich mowil no i zapolowal na agame wodna ktora wcale nie byla Physignathus cocincinus Cuvier ktora nazywamy tez wodna niestety nie pamietam lacinskiej nazwy tamtej agamy ale byla ona koloru ciemnego bardzo ciemnego i na ogonie miala jak by to nazwac? żagiel a na nosie miala róg i byla dosc sporych rozmiarow mysle ze byla wiekrza od blotnych. te agamy zyja na skalistych brzegach rzek o dosc mocnym prodzie i oczywiscie sporo czasu spedzaja w wodzie. ale nie wiem czy dwa gatunki maga miec ta sama nazwe polska?? jesli tak to przepraszam za tego posta i prosze go usunac
-
Re: Agama błotna ale chyba nie woodna
To z pewnością był Hydrosaurus amboinensis albo H. pustulatus czy H. weberi. Piękne jaszczury.
-
Jedna z nich o ile się nie myle ma polską nazwe Agama żaglowa.
-
Jest AGAMA WODNA czasem na giełdach są cena to 500zł, Zaglowa 400zł. Jak sie nie myle to dwa inne gatunki.
-
nie chodzi mi o agame zaglowa tylko mowie ze ta agama miala zagiel na ogonie pewnie gralo to role steru. ale glownie chodzi mi o to czy nie powinno sie dokonac zmiany w opisie agamy blotnej????
-
nie bo błotna i wodna to coś innego.
-
no wiem ze to cos innego ale w opisie Physignathus cocincinus Cuvier ta nazwa wystepuje :/
-
Nazwa agama błotna dla gatunku ph. cocincinus przyjeła sie w Polsce ale na całym świecie tan gatunek występuje jako "Chiński Smok Wodny" czyli agama wodna.
Pamiętajcie ze każdy sprzedawca tak naprawde moze sobie nazwać gada jak chce. Trzeba sie posługiwać łaciną. Co do widzianej przez Ciebie agamy to tak jak ktoś przede mną uważam ze był to któryś z hydrosaurusów
-
wydaje mi sie ze to jest wlasnie to ale jestem pewien w 90% bo nie widze jego pyska za dobrze a tamta agama miala dosc sporych rozmiarow rog czy jak by narosl lecz nie wiadomo po co on jej byl przypuszczaja ze to ma zwiazek z oddychaniem pod woda nie wyciagania calej glowy z wody tylko czubek nosa. aha i jest roslinorzercą!
-
Dorosłe hydrosaurusy są w dużym stopniu roślinożerne. W załączniku dałem fotke głowy H. pustulatus ale nie widać na niej charakterystycznego "roku" na nosie który występuje u jaszczurek z tego rodzaju.
Uprawnienia umieszczania postów