Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: przyczyna "poronionego" wyklucia

Re: przyczyna "poronionego" wyklucia

kiedy go wyciągałme nie wyglądał na przyklejonego do skorpuki - właściwie ścisnąłem troche jajko w palcach i ciśnienie samo go wypchało. Piasek był raczej stale wilgotny, czasami wręcz bałem się czy nie przesadziłem.
    No cóz zdarza się anolis trafił do Chromatopelmy...

Jarek Zajączkowski
    Guest

Osłabienie, przedłużone klucie..... nie mam pomysłu na inne przyczyny.

Jeśli kości nie są miękkie to przyczyna nie lezy prawdopodobnie w braku wapnia (bo o tym myślałem pisząc o złym żywieniu samicy). Wówczas typowym objawem są właśnie miękkie szczęki. Miałem to często u jaszczurek perłowych, aż do czasu gdy samicy zacząłem podawać naprawdę duże ilości wapnia. Młode były całkiem wybarwione, ale wskutek miękkich kości nie miały sił na wydostanie się z jaja, a często nawet na przebicie skorupki. Podobnie było u zwinek, które kiedyś rozmnażałem do celów naukowych. Jest to zresztą przyczyna powszechnie podawana w literaturze terrarystycznej. Jak rozumiem tu było inaczej, bo kości są twarde.

Wydaje mi się wątpliwe, aby przyczyną były wahania temperatury. Anolis karoliński to nie gatunek tropikalny, raczej przyzwyczajony może nie do wielkich, ale jednak wahań temperatury.

Bardziej prawdopodobne jest słabe zaopatrzenie zarodka w tlen. Jeśli jajo było w bardzo wilgotnym piasku i do tego bardzo drobnym, który łatwo się zbija, to wymiana gazowa była słaba. Stałe niedotlenienie może być przyczyną osłabienia.
    W oóle czasem jest tak, że trudno powiedzieć dlaczego ten czy inny substrat nie jest dobry dla danego gatunku, prawdopodobnie może być to związane właśnie z wilgotnością i wymianą gazową.
    Oczywiście to są dywagacje bo jak było w tej konkretnej sytuacji trudno powiedzieć, przyczyn może być bardzo dużo i większości nie znamy.

mówi się trudno teraz będe podawał jaszczurkom więcej wapna na wszelki wypadek, a jeśli dorwe jeszcze jakieś jajko, to zastosuje inny substrat.

Uprawnienia umieszczania postów