Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: lacerta viridis

Mieszany widok

Sphenodon_Guntheri
    Guest

lacerta viridis

Małe pytanie czy można dostać je w hodowli terraryjnej, a jak tak trzeba mieć jakiś dokumnet.
    POZDRAWIAM

Re: lacerta viridis

No mnie to też zastanawia. Ale jako gatunek chroniony w Polsce (chociarz w Polsce nie występuje) można pomażyć o jego hodowli, chyba że uzyska się stosowne pozwolenie. Ale nie wiem jak to się ma w praktyce...

djtommi
    Guest

w praktyce ma sie to tak ze nie ma o czym marzyc

w sumie dla mnie bardziej interesującą kwestią niż to czy da sie to to kupić, jest to jak jest z występowaniem jej na śląsku cieszyńskim, jeśli zwierz został wpisany do polskiej czerwonej księgi to musiałby być udokumentowane przypadki występowania, chociaż spotkałem sie też z opinia że występowanie tego gada ograniczyło sie do kilku ciepłych lat...

od strony prawnej problemem jest nie tylko ochrona gatunkowa, ale także konwencja berneńska, chociaż ją to wyszysy mają gdzieś...

Myślę że niemasz szans Mi się też podoba ale przecież nikt mi jej nie wyczaruje

wyczarować w sensie fizycznym nie ma problemu, nawet na forum sie pojwaiały, ale wyczarować legalnie sie nie da

djtommi marzyć zawsze można
    Zdobycie pozwolenia na hodowle krajowego gatunku to raczej przegrana sprawa
    Co do występowania na Śląsku Cieszyńskim to została tam zanotowana raz (chyba) i wcale bym się nie zdziwił gdyby były to samce zwinki. Jakiś czas temu RobertM albo Pituophis pisał że teraz jest tam bagno czyli kompletnie nie odpowiadające środowisko. Ale kiedyś pewnie w Polsce występowała, wkońcu terytorum Polski kiedyś było większe.

Dark Raptor
    Guest

Istnieje kilka obiecujących stanowisk w okolicach które obecnie penetruję (dość daleko od opisywanych przez Was).
    Wg. Czerwonej Księgi była tam wykazywana po 1975 r. (ale w sposób nieudokumentowany). Planujemy ze znajomym z uczelni poszukać również tego gatunku.

Mam tylko nadzieje, że wasze rozważania na temat poszukania jaszczurki zielonej mają teraz na celu WYŁĄCZNIE zobaczenie jej bez żadnego łapania (nawet tylko po to by sie jej przyjrzeć) zastanawiam mnie ignorancja ludzi którzy chcą przetrzymywac gady zagrożone wyginięciem (już nie tylko chronione)...... cóż ........

Uprawnienia umieszczania postów