Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: jestem początkujacy i prosze o pomoc

jestem początkujacy i prosze o pomoc

tak jak w temacie chce zaczac przygode z terrarystyka i planuje zakup gekona:

1.zastanawiam sie nad trzema gatunkami (lamparci, toke, gruboogoniasty) - ktory najlepszy do terrarium o wymiarach podanych nizej?.

2.czy mozna trzymac pojedyncze osobniki czy tylko parami?

3.czy terrarium o wymiarach 60x28x32cm (dlugosc/szerokosc/wysokosc) wystarczy?

Re: jestem początkujacy i prosze o pomoc

Toke odpada potrzebuje większego terra. Gruboogonowego i lamparta w takim terra po jednej sztuce ,dla pary za małe. Takie jest moje zdanie To tefo terra kup sobe parke albo trio tureckich (zapłacisz tyle co za jednego lamparta ,może ciut drożej ) a będą miały bardzo dobre warunki.

dziekuje za szybka odpowiedz

a czy jeden gekon gruboogoniasty dobrze by sie czul w terrarium o takich wymiarach???

a jesli odradzacie mi lamparta lub gruboogoniastego na rzecz parki lub trojki gekonow tureckich to chcialbym dowiedziec sie czy one dadza sie oswoic i czy ich hodowla nie sprawia duzo wiecej problemow niz lampart lub gruboogoniasty.

do jakiej wilkosci dorastaja tureckie??

wh6fxe
    Guest

nie sprawia wiekszych problemow. z oswajaniem to jest tak, ze da sie oswoic ale nie az w takim stopniu jak lamparta lub gruboogonowego.
    turek rosnie do okolo 10cm.

_aron_
    Guest

Ja odradzam oswajania tak małego gatunku gekona ponieważ na początku będzie to dla niego ogromny stres a i tak nie masz 100% pewności, że go oswoisz.

M.I.R.A.S.
    Guest

Do takiego terra kup coleonyx'y (coleonyx mitratus, coleonyx elegans) .
    Tureckich w zadnym wypadku nie oswoisz , sa poprostu za dzikie i za delikatne do takich rzeczy.
    A co do lamparta w takim terrarium...( wiem że zaraz ktoś się zacznie pluć )ale ta jaszczurka, jakby nie patrząc rośnie do 23-25cm więc przy szerokości terrarium 28cm nie miałaby za dużo miejsca.Poprostu to moja sugestia.

Gruboogonowy rośnie chyba trochę mniejszy więc myśle że ten się tam będzie dobrze czuł.

Popieram Cie M.I.R.A.S. , i wątpie że ktoś sie bedzie pluć bo na prawde 28 cm szerokosci dla lamparta bądz gruboogonowego (a nie gruboogoniastego:P) bedzie za malo bo ledwo co się obruci!
    Parka Elegansów będzie jak znalazł w takim terra bodajże..

dr1zzt
    Guest

Zrob troszke wiecej miejsca i daj sobie takie 60x40x40, dla parki hemitheconyxow wystarczy w zupelnosci. Przy dobrym urzadzeniu dla parki lampartow rowniez

sorki za tego gruboogoniastego :P

postanowilem jednak zakupic mlodego (ok 11 cm) groboogonowego gdyz na doroslego osobnika mnie nie stac a po drugie mam za male terrarium jak wynika za waszych wypowiedzi. jak podrosnie to wsadze go do jakiegos z przynajmniej 45 cm szerokosci.

mam jeszcze pytanie odnosnie podloza dla gruboogonowego, bo wiele postow jest o tym jak gekon zapycha sie zjedzona sciulka.

a takze jak rozwiazac problem z kryjowkami? czy jedna zrobic na tzw wyspie ciepla a druga na innym koncu terrarium?

czy polozenie kabla grzewczego na dno, nastepnie przykrycie go plytkami ceramicznymi (terakota) a dopiero podlozem to dobre rozwiazanie??

i w koncu czy konieczne jest stosowanie oswietlenia dziennego i nocnego czy tez samo dzienne wystarczy?

sorki za tyle pytan, ale jestem poczatkujacy (tzn dopiero planuje zakup gekona) i chcialbym zapewnic zwierzakowi jak najlepsze warunki.

Uprawnienia umieszczania postów