Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: felsuma madagaskarska

watain
    Guest

felsuma madagaskarska

witam mam pytanie ponieważ bardzo podoba mi sie felsuma chciałbym spytać jakie głównie owady sie im powinno dawać czy podstawą mogą być świerszcze a od czasu do czasu cos innego i ile mniej więcej może kosztowac miesięczne jej utrzymanie.Z góry dziekuje

watain
    Guest

Re: felsuma madagaskarska

aha no i jak to jest z tym światłem jakie świetlówki czy żarówki używacie dla nich, oraz jakie preparaty witaminowe im sie najlepiej powinno podawać

Jedzą wszelkie owady o niezbyt twardym pancerzu, najlepiej wcale nie podawać mączniaków czy drewnojadów. Zwłaszcza w letnich miesiącach można im fundować bardzo urozmaiconą dietę ze złapanych na łące owadów, do tego jakiś rozgnieciony owoc. Co do kosztów utrzymania to zależy: koszty pokarmu, terrarium, wyposarzenie, prąd itd. troche się uzbiera.
    Świetlówka emitująca UVb jest niezbędna. Koszt okoo 50 zł (w zależności od firmy trzeba wymieniać co rok czy pół roku)

Felsumy to wymagający gatunek. Mozesz im podawać świerszcze pasikoniki, jakieś robaczki bez żądeł. Lubią miód. Owoce. A co do kosztów utrzymania to musisz sam policzyć na jakie rzeczy cię stać, jak już kiedyś mówiłem ktoś może ci policzyć tanio i w czasie zakupów się rozczarujesz, a ktoś może drogo i zniechęcisz się na samym początku) Licz sam

watain
    Guest

z tym utrzymaniem to raczej chodzi mi o koszty robali bo do tej pory raczej jesli karmiłem czymś żywym to węże myszami, a z jaszczurek miałem tylko legwana i robali nie jadł nigdy.

Brevis- chyba nie rozumiesz znaczenia slowa "rozczarujesz sie"

Uprawnienia umieszczania postów