Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: male gatunki gekow razem??

Mieszany widok

wh6fxe
    Guest

male gatunki gekow razem??

witam.
    jakie male gatunki gekonow moge trzymac w 1 terrarium??
    szczegolnie interesuje mnie laczenie gekonow placzacych (2-3) oraz gekona tureckiego (2-3).

_aron_
    Guest

Re: male gatunki gekow razem??

Najlepiej nie łączyć żadnych gatunków.

Bez przesady - łączyć możesz. Płaczki i turki mają troche odmienne środowiska ale myśle że dałoby sie to jakoś wypśrodkować (chodzi głównie o wilgotność). Ogólnie gekony z rodzaju Hemidactylus czy Cosymbotus spokojnie można trzymać z innymi gatunkami, oczywiście o podobnych wymiarach i wymaganiach. Ja osobiście trzymam H.frenatus (1,2) z anolisami zielonymi (1,2) i żabkami Hyperolius puncticulatus (1,1) - nie ma żadnych problemów.

Nie demonizujmy. Jest wiele spokojnych i dość pokojowo nastawionych gatunków gekonów. Ja osobiście trzymałem w jednym terrarium Lepidodactylus lugubris 0.3z Lygodactylus picturatus 1.2 i nie dochodziło do żadnych przykrych wypadków.

Myślę że możesz. Ale jakby dochodziło do jakiś przykrych incydenów to oczywiście rozdziel.

wh6fxe
    Guest

No wiadomo

wh6fxe
    Guest

a myslicie ze mozna by trzymac razem dorosla parke lub stadko 1.2 tureckich z jedna dorosla samica Coleonyx elegans lub Coleonyx mitratus (rowniez dorosla samica)??.

raczej nie, zbyt duża różnica w wielkości.

Uprawnienia umieszczania postów