Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Kilka pytań na temat Kameleona Jemeńskiego

Re: Kilka pytań na temat Kameleona Jemeńskiego

Ja mam UV i żarówke 60W. Widze że jestes tu początkujący więc niestety kamki moga ci troche probkemu sprawić. Kup na początek łatwiejsze w hodowli jaszczurki np gekony lamparcie agamy brodate itp. Nie mówie tego ze zlośliwości ale naprawde są dość tródne w hodowli.
    Przypomniała mi sie teraz scena z gieldy gdzie była jakas rodzinka. Matka kupiła dwojgu dzieciom po kameleonie jemeńskim dzieci miały max 4 lata . A ta tozmowa... "ty jesteś chłopczyk to masz samczyka..." :/ ciekawe czy kameleony jeszcze żyją bo jak usłyszałem co gadali na temat diety to zwątpiłem

No tak, sorry. Wypaliłem z tym podłożem Aha ktoś opisywał taką sytuacje że jego samiczka kameleona chciała złożyć jaja, i jak schodziła na ziemie i chciała wykopać jamę to się zaplątała we włókno, czy jakoś tak. W każdym razie znalazł ją ledwo żywą :/
    Adamek- bez obaw, myślę że jak poczyta i zrozumie oco chodzi to da sobie radę
    A z tą rodzinką to nic niemogę powiedzieć, poprostu słowa stoją w gardle

ja tez uwazam ze da sobie rade, jesli jest osobą która wie ze kamyk to jest to co naprawde chce miec to zapewni mu godziwe warunki- ten post pokazuje ze tak chce zrobic bo nie zadawal pytan w stylu- jak hoduje sie kamki czy cos tylko wiedzial czego nie wie a co jest nie zbedne a tych odpowiedzi nie ma w opisach gatunkow co uwazam jest ich duzym minusem, a najlepiej to niech znajdzie kogos (doświadczonego hodowce) ktory go przeprowadzi przez wszelkie trudnosci i bedzie mogl zwrocic do niego z roznymi pytaniami- ja tak robilem

O tym włuknie to pisałem ja ale samica podczas kopania nie zaplątała sie (ciekawe jak sie ma w włukno kokosowe zaplątać / ) ale włukno to nie spełnia się w kopaniu jamy na jaja :]

Dzięki za wszystkie wypowiedzi. Wiem, że kameleon jak dla początkującego może sprawiać kłopot ponieważ np. w jedzieniu są bardzo wybredne, ale myśle, że jak wszystko dobrze przygotuje to będzie mu u mnie dobrze.

W jedzeniu ? Jednak nie wiesz dużo o kamkach One sprawiają kłopot z pozywieniem z powodu ilości jakie zjadają. Problemem jest pobieranie wody, wentylacja terra, no i brak żarcia. Zimą to ostatnie może porządnie szarpnąć za portfel bez hodowli świersczy :P. Należy pamiętać o różnorodności jedzenia, nie same świerszcze i mączniaki ;P

No tak malin, musisz poczytać ale i tak w ciebie wierze)
    Aha, bagatelizowanym problemem jest utrzymanie roślinek- radzę zastanowić się czy "dam radę utrzymać roślinki", to jest bardzo ważne<tak>

Własnie najlepiej sztuczne rośliny ! Niewiadomo dokładnie czy żywe nie szkodzą kameleonom w jakimś stopniu. Jeśli już jesteś uparty to nie powinny to być rośliny z kwiaciarni a jeśli były nawożone to powinny przejśc 4-6 miesięcy kwarantanny w czystej od nawozów ziemi ale polecam sztuczne rośliny szczególnie wiszące wyglądają lepiej niż wiele żywych :]

ja jestem zwolennikiem zywych roslin natomiast, gdzies w necie jest lista roslin niewskazanych dla gadow. a na temat czy zywe czy stuczne to bym spekulowal- ja jestem zwolennikiem zywych

Jeszcze nikt nie badał dokładnie wpływu żywych roślin na zdrowie kamka. Zrozumcie że to nie są rosliny występujące w naturalnym środowisku kameleonów. W archiwum tego forum znajomy wkleił wypowiedź Kena Kalisha (jeden z największych kemeleoniarzy) i tam opisane dokładnie jest jak powinna wyglądać kwarantanna i jakie jest ryzyko

Uprawnienia umieszczania postów