Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Kilka pytań na temat Kameleona Jemeńskiego

Kilka pytań na temat Kameleona Jemeńskiego

Mam zamiar kupić Kameleona Jemeńskiego i chciałbym zadać kilka pytań na jego temat:
    1. Czy dla samca wystarczy mi terrarium o wymiarach wys.120/dłg.70/szer.60cm?
    2. Czym je ogrzewać i jak oświetlać?
    3. Z czego powinna być ściółka?
    4. Jak często i jak dużo jedzą młode i dorosłe osobniki?
    5. Jak często zraszać teren?

Pozdrawiam!

Re: Kilka pytań na temat Kameleona Jemeńskiego

1. Tak, ale dużo lepiej jak będzie 120dł, 70szer, 100wys.
    2. Świetlówki i żarówki- proste
    3.Torf, możesz pomieszać (jak ja) torf z włóknem z korą.
    4.Kameleony wogóle duzo jedzą, no dorosłe więcej od młodych, ale i tak dużo.
    5.Wyczujesz, ściółka powinna byc cały czas wilgotna a resztę bedziesz miał na higrometrze, i jak spadnie wilgotność to spsikasz Aha możesz dać do terra taki fajny wodospadzik, exstra wygląda i podwyrzsza wilgotność, a pozatym stymuluje do picia.

Aha...
    I niezapomnij o dobrej wentylacji

wymiary masz spoko nie trzeba większych to chyba ze masz zamiar potem dokupić wiecej kamyków do podłoża to najlepiej torf z piaskiem zmieszać pół na pół oświetlenie to kwoka energo może być druga i repli glo oczywiście spryskiwac najlepiej 2 razy dziennie

1. Wymiary jaknajbardziej OK niewiem po co brevis chciał zmniejszyć wysokość :/
    2. Do ogrzania może być zwykła żarówka i oczywiście świetlówka UV
    3. Ścółka to obojętne co: torf, włukno kokosowe itp. Kamki i tak prawie nie schodzą na ziemie, jedynie jak samica jaja znosi :]
    4. Kamki powinny jeść codziennie i pochłaniają ogromne ilości świerszczy. Bez wlasnej hodowli karmowej zimą czeba kilkadziesiąt złotych na żarcie wydac :]. Latem nie ma problemu - jest plankton łąkowy :]. Moje dorosłe na dzień potrafią zjeść nawet po ponad 10 swierszczy dorosłych
    5. Wg mnie zraszanie nie musi być tak częste choc to moje zdanie. Ważne by mieć pewność że kameleon pije wode z jakiegos mechanizmu kapiącego :]

ja z brevisem nie moge sie zgodzic ze dobre jest mieszanki wlokna z kora i koksem. jest ten pomysl po maksie do bani-sam go kiedys zastosowalem i niestety moj kamyk lubil jesc korę i pojedyncze wlokna kokosowe. jak kora nic zlego nie spowodowala to pojedyncze wlokno kiedys spowodowalo ze stolczyk mojego kamka zawisl z jego dupki na takim wloknie. na szczescie po mojej interwencji nic sie nie stalo kamkowi ale podloze zmienilem na zwykly kokos- brykiety
    ogrzewanie u mnie wyglada ze mam 2 zarówki 40 w i 25 w dzieki czemu moge utrzymywac odpowiednia temperature wlaczajac jedna badz druga badz obydwie w zimne dni.
    ktos tu tez pisal ze kamek moze pochlaniac przeszlo 10 swierszczy dziennie-pamietaj aby nie dawac mu tyle ile on by chcial bo moze ci sie roztyc, a wogole w przyrodzie zwierzeta zazwyczaj nie najadaja sie na umor- to tylko czlowiek umie tak sie narzerac i pozniej widac jak sie tocza po ulicach szafy pieciodrzwiowe (przepraszam wszystkich urazonych grubciow tym stwierdzeniem) wiec dawaj mu tak 5-6 swierszy na dzien

a zapomniale moj kamyk jeszcze jest mlody ale gosc od ktorego kupowlem mowil ze doroslego kamka karmi raz na dwa dni mysim oseskiem

Majcher to teraz ja sie z tobą nie zgodze :]
    Niewiem czy dobrze zrozumiałem ale ten hodowca daje kamkowi tylko oseski ? Jeśli tak to szkoda slów :/ Kameleony są owadożercami. Oseski powinny stanowić tylko urozmaicenie nie częsciej niż raz w tygodniu.
    A co do karmienia kameleonów to świerszcze i muchy nie są tuczące można dawać do woli. Co innego oseski mączniaki drewnojady mole i inne karmówki od których kameleon może wpaść w otyłość. Ja dawałem całą zime dużo świerszczy i żaden kamek na tym nie ucierpiał :] a samica w ramach podziekowania zniosła mi jaja :P:P:P

Dziękuje za wasze odpowiedzi. Chiałem się jeszcze zapytać jak go karmić jak jest młody:]? I czy na wystarczyłaby oświetltnie świetlówką UV i żarówką 40W lub 25W? (nie wiem jaka bylaby lepsza:]). Z góry dziękuje.

ja mam zamontowane takei puudelko do ktoprego wrzucam swierszcze a z ktorego one nie sa wstanie wyjsc, a zarowke jak juz to 40 W bo terra z taka wentylacja ciezko jest rozgrzac a najlepiej miec dwie i w zaleznosci od temperatury w pkoju wlączyc jedna badz druga- mam troche nieszczelne okna i zima musze miec obydwie wlaczone

Uprawnienia umieszczania postów