Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: toke czy elegantsy??

toke czy elegantsy??

mam dylemat co wybrać mlodego toke czy parke elegantów znaczy Coleonyx elegans.CO wybrać???prosze o pomoc i ie pisanie wybur należy do ciebie;P bo to ma być moja ostatnia jaszczurka matka powiedziąła a moze znacie jakieś inne gatunki xciekawe i mało wymagające

M.I.R.A.S.
    Guest

Re: toke czy elegantsy??

Młody toke będzie duży i będzie wymagać sporego terrarium + dosyć duża wilg i temp. Pozatym one są żarłoczne i praktycznie nie oswajają się (chociaż mój toke przyzwyczaił sie do mnie ) Ale jako rekompensatę dają możliwosc obserwacji ciekawych zachowań, ciekawy wygląd

Na temat coleonyx'ów nie wiem za wiele , ale sa napewno mniejsze i co najwazniejsze bedziesz miał parkę Nie wymagają sporych terrariów , ale także nie oswajaja się tak bardzo.

Z punktu ekonomicznego wybrałbym coleonyx'y

Ale bardziej podobają mi się toke, więc jeżeli masz warunki dla toke to bierz tego slicznego wielkoluda :P

MaueR
    Guest

Ja bym wybral toke poniewaz:
    1.zyja dluzej nisz elegants'y
    2.cikawsze zachowania
    3. fajnie ''szczekaja''
    4.mnie sie bardziej podobaja ale kazdy ma inny gust

Ale wybor anlezy do ciebie

MaueR
    Guest

Sorki za "wybor Bla bla bla..." a sie nie mart Mamusia tak samo mowila jak kupowalem szyszkowca , ptasznika , gekony ......:]

tak tylko ja juz mam kamka,parke felsum,modliszki,ptaszniki,patyczaki,straszyki i żabki rzekotki żabie i świerszcze i karaczanyduzo kusi mnie toke ale moze mi ktoś powiedzieć jakie są minimalne wymiary teera dal 1dorosłego osobnika toke???pllis

M.I.R.A.S.
    Guest

Wymiary takie jak w opisie albo nieznacznie mniejsze , przecież to niezły byczek będzie a w nocy biegają po terra jak szalone wydaje mi się że samotnego Toke można trzymać 60x60x80

A o jakiej jaszczurce (w miare niewielkiej) możecie powiedzieć że się oswaja ? Wiem że nie będzie przybiebać na imie itp ale żeby sięprzyzwyczaiła do brania na ręce itd ;P ??

Nie będę oryginalny i powiem że jaszczurek sie nie bierze na ręce, no ale jak już sie uprzesz to mozesz go wziac raz na jakis czas ale nie na dlugo i zeby mu krzywdy nie zrobic.. taką jaszczurką może być gekon lamparci lub gruboogonowy.. Dla jednego osobnika wystarczy terrarium o powierzchni 60x40-50xnp. 30-40

Toke potrzebuje znacznie przestronniejszego terrarium niż parka czy trio coleonyx'ów, jeżeli ktoś koniecznie chce brać na ręce to oczywiście coleonyxy będą lepsze. Ubarwienie to rzecz gustu, toke pochłonie o wiele więcej karmówki niż parka coleonyx'ów. A poza tym samotny toke się nie rozmnoży (no chyba że wiatropylnie ) a mając parke coleonyx'ów będzie duża szansa.
    Ja osobiście wybrałbym toke (ale nie pojedyńczego osobnika) mam do nich sentyment Ale na Twoim miejscu kupiłbym coleonyxy.
    Co do niewielkiej jaszczurki którą można brać na ręce to zgadzam się z Lockdown'em.

Lukas takimi gatunkami sa gekony lamparcie (moje same mi na rece wybiegaja jak otwieram terra) gekoony gruboogonowe, no i moje ukochane agamy brodate, one uwielbiaja byc poza terra nie dlugo bede mial dwie nowe agamki ( chyba zbankrutuje na jedzeniu

Uprawnienia umieszczania postów