-
Re: blondi i anolis...
Dlatego właśnie nie chce mieć warana
A tak na serio to podawanie waranom takiego rodzaju pokarmu jak myszy szczury (zresztą podobnie jak wężą) jest praktycznie koniecznością. Natomiast w przypadku pająków podawanie im anolisa jako pokarmu czy jakiegoś innego małego gada to tylko i wyłącznie decyzja właściciela, właściwie nie wiadomo z czego wynikająca:/
Może dlatego tak mi trudno takie coś zaakceptować bo mój chłopak miał kiedyś anolisa, teraz mamy kamki pigmejskie i nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak karmie tymi mikrusami np. Chromatopelme:/
Agamce też bym nie podała anolisa, ani waranowi nie skarmiłabym legwana czy brodacza...
-
To,że byś nie skarmiła to już każdy wie.
Każdy zrobi jak zechce i nie ma co powtarzać co posta tego samego.
-
Moim zdaniem miłośnik myszy mówił by to samo co wy teraz jak by pająk jadł mysz
Pokarm to pokarm też nie rozumiem po co go jaszczurka karmić szczególnie, że myszy jest od cholery, ale my też (no nasi podopieczni:P) zabijamy muszy iinne zwierzęta a to wam nie przeszkadza. Nie chce bronić tego kolesia albo mówić, że karmienie anolisem jest dobre dla mnie to idiotyzm ale, może ten osobnik był na skaru śmierci:/
-
Nie uważam żebym powtarzała co posta tego samego, po prostu chciałam napisać swoje zdanie odnośnie dalszych wypowiedzi innych użytkowników. Jeżeli Ci to nie pasuje to już Twoja sprawa. Wiem, że każdy zrobi tak jak będzie chciał, ale jeżeli swoimi postami chociaż jedną osobę przekonam do tego, aby tak nie robiła to będę bardzo szczęśliwa!
-
Mnie przekonywać nie musisz, biedny anolis, hodowca to jakiś szpaner, a nie terrarysta pewnie ;/
-
Co ma szpanerstwo do tego? Ja osobiscie anolisa bym pajakowi nie dal, ale tez nie potepiam tego. Tak jak napisal minok- moze byl chory? Ja tam nie widze roznicy miedzy podawaniem myszy a np. jaszczurki... Koles widac mial ocohte poczestowac swojego pajaczka czyms specjalnym . No bo niby jaka jest roznica miedzy podawaniem ssaka a np. jaszczurki??? Zarowno jedne, jak i drugie sa powszechnie hodowane w domach wiec nie widze powodu by jedne gatunki stawiac wyzej od drugich, ze niby mysz mozna zabic dajac ja duzym gadom, a juz np. anolisa nie... Badzcie obiektywni . Sami decydujac sie na hodowle niektorych zwierzat swiadomie pozbawiamy zycia inne... I dlatego nie nalezy dzielic zwierzeta na rowne i rowniejsze
-
aolis nie byl chory ani na skraju smierci mozecie o tym przeczytac pod zdjeciem w kolejnych postach, pada o to pytanie i odpowiedz jest jakby...... hmmm "oczywista" dla karmiacego
nie wiem skad jest to zdjecie ale tak jak mowilem w stanach anolis jest za 2$ i sluzy jako karmowka. podejrzewam ze malo osob hoduje je jako zwierzeta w swoich terrariach bo niby po co skoro zyja u nich w naturalnym srodowisku i nie widza w nich nic specjanego.
-
Wszyscy (do tych którzy się tak oburzają) jesteście wegetatrianami ? Jeśli nie, uznam te wypowiedzi za czystą obłudę. Widzieliście kiedyś jak się zabija świnię, albo młodego cielaka ?
-
z poczatku to sie wydaje dziwne. ale tak jak napisal pebe tam one lataja na wolnosci. anolisy dla nich to tak samo jak myszy dla nas. w koncu tam anolisy lataja na wolnosci tak jak u nas myszki i szczory:/.
-
W USA niektóre pospolite jaszczurki traktuje się jako zwierzęta karmowe, zwłaszcza dla wyspecjalizowanych w tym celu gatunków węży. Nie wiem, czemu z etycznego czy humanitarnego punktu widzenia miałoby być to bardziej przerażające od karmienia gryzoniami, czy nawet owadami, choć rozumiem, że można być oburzonym, gdy ktoś hoduje i przywiązuje się do swoich anolisów, ale to samo mołby powiedzieć miłośnik myszy o wykorzystywaniu ich jako pokarm. Natomiast np. warany czy wiele węży, a podejrzewam że pająki też, często można karmić zabitymi zwierzętami kręgowymi podawanymi pęsetą, co jest rozwiązaniem o niebo lepszym.
Uprawnienia umieszczania postów