Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Żarówka kompaktowa UVB

Żarówka kompaktowa UVB

Witam. Mam pytanie:
    -Czy w terrarium dla felsum madagaskarskich moge zastosować zarówke kompaktową 10% UVB ??
    Ponieważ to terrarium jest nienajmniejsze i nie wiem czy 5 % wystarczy ... a ta zarówka emituje również promieniowanie UVA 30 % - czyli dwa w jednym :-)
    Tak więc czy 10 % może zaszkodzić felsumom ?

Z góry dzieki za ODP.
    pozdrawiam

Re: Żarówka kompaktowa UVB

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą wielkością terrarium i ilością emitowanego UVB
    Odlegałość na jaką emitowane są UVB zależy od mocy świetlówki, a nie procentowej zawartości. Ja stosuje świetlówki kompaktowe tylko w małych terrariach- jeżeli chcesz taką mieć w dużym to radzę zrobić dla gadzinek jakieś miejsce do wygrzewania pod świetlówką, np. półkę itp.

Ps. W dużych terrariach mimo wszystko lepiej się sprawdzają klasycznie świetlówki (też emitują UVA)

Zapomniałam napisać--> dla felsum dałabym mimo wszystko świetlówke emitującą 5% UVB (ta emitująca 10% nadaje się dla gadów takich jak m.in brodacze).
    Pozdrawiam

Dzieki. O to mi chodziło. Czyli jednak zastosuje zwykłą świetlówke.
    Pozdrawiam

wh6fxe
    Guest

a czy KONIECZNE sa swietlowki UV dla felsum??

Tak.

kompakty są i 5% i 10%UVB. Mają pewną wadę która by mogła być niebezpieczna dla zwierzaka - jak wiadomo felsumki wszedzie włażą i często przesiadują na rurach od świetlówki - zwykle sa tylko ciepłe - z kompaktami jest ten problem że i ta poskręcana rura i obudowa poparzyłaby zwierzaka.

Droga Dragonsong, odnosnie cieploty "rury" to moje 5%UVB z zoomedu, 15 watowe nagrzewa sie do temperatur nie szkodzacych wiecznie przesiadujcej na niej felsumie. byc moze grozny byl by dlawik, ale ten przerobiony z dlawika z zarówki kompaktowej jest umieszczony poza terra. Wydaje mi sie ze sama rura krzywdy zwierzakowi nie robi, zabytnio sie naprawde nie nagrzewa

Uprawnienia umieszczania postów