Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Kilka no kilkanaście pytań :))

Drutus
    Guest

Re: Kilka no kilkanaście pytań :))

Swietlówki Uva i Uvb są potrzebne waranowi tak jak napisał Lestat widziałem w sklepie w Smoku w Wawie małego nilowego z krzywicą, tragedia. Oprucz tego posypuję martwe myszy preparatem(reptimineral C) firmy SERA. Co do kamienia grzewczego to bym sobie darował bo w przyszłości gad będzie troszkę duży więc jaki głazior musiał byś ogrzać ale może inni mają inne zdanie ja mam matę grzewczą pod piaskiem właśnie zmieżyłem temperaturę piasku 40C nie wiem czy nie za gorący ?? Ale gdy nie stoi tam kufeta z wodą to Woren często się tam wyleguje. W dużym terra będę miał może jakiś głaz dość dużu na który skieruje np. promienniki ciepła ?? Schronienie miał na początku gdy był mały z donniczki a teraz się tam nie mieści i całymi dniami się wyleguje na konarze lub piachu nawet jak coś robię w terra to nie zwraca uwagi na mnie. W nowym terra pomyślę nad częściowym schronieniem.
    P.s. Chciałem wysłać z załącznikiem ale coś mi nie wychodziło.

Cześć,

ta świetlówka ma wszystkie potrzebne parametry - UVA i UVB. Zdecydowanie polecana.
    Jeśli chodzi o promienniki, jest tak:
    PIŁA - dają najbardziej równomiernie rozłożone ciepło, ale z relatywnie najwyższej mocy.
    OSRAM - więcej ciepła z tej samej mocy, ale bardziej punktowo.
    PHILIPS - najwięcej ciepła, ale najbardziej punktowo.

Osobiście używam PHILIPS'ów i OSRAM'ów, wkręconych w oprawkę "FOTO" z IKEA - aluminium, ładnie odbija ciepło. Oprawka leży na siatce od góry terrarium.
    Jeśli chcesz zastosować żarówki wewnątrz, są bardzo fajne żarówki PIŁY, 60W przeznaczone do sufitów podświetlanych (mają większą "bańkę" niż zwykłe) - dają bardzo równomiernie rozłożone ciepło.

W tak dużym terrarium byćmoże będziesz potrzebował 4 lub 5 - wtedy będziesz miał lepiej rozłożoną temperaturę, ale musisz ją dokładnie zmierzyć i zastosować ściemniacz, żeby nie przegrzać gada.

Pozdrawiam

Gdzie lepiej jest umieszczac zarowki w czy nad terrarium?
    Pozdrawiam
    Mark0wy

Drutus
    Guest

W moim przypadku będą w terra przymocowane do sufitu tylko trza tak dekoracje zrobić aby gad nie miał możliwości się zbliżyć i popażyć.
    Snakes Czy ten ściemniacz to inaczej Timer ?? czy coś zupełnie innego ??

No wlasnie i dlaczego akurat sciemniacze sa takie dobre i jak je stosowac?

Cześć,

ściemniacz to coś zupełnie innego. Kupisz go w sklepie elektrycznym, służy do ściemniania światła - w naszym przypadku służy do zmniejszania ilości ciepła jakie emituje żarówka. Koszt, około 40-80zł, zależnie od sklepu
    Największa jego zaleta to fakt że działa płynnie - tzn. masz potencjometr, którym regulujesz ilość światła i ciepła. W ten sposób możesz bardzo dokładnie wyregulować temperaturę w terrarium.
    Całość musi być i tak podłączona do timera, jeśli chcesz żeby włączała się automatycznie.

Jeśli chcecie, zrobię zdjęcia mojego układu elektrycznego i umieszczę w sieci - będzie łatwiej.

Pozdrawiam

SNAKES umiesc na sieci te sieci elektryczne jak mozesz

Uprawnienia umieszczania postów