-
Rhampholeon brevicaudatus
Witam
już niedługo bede szczęsliwym posiadaczem mam nadzieje Rhampholeon brevicaudatus mam terra 150x50x100 właściwie wiem na ich temat dużo ale jak je karmić w tych warunkach to duże trra a one są malutkie. Nie chciałbym żeby się zagłodziły proszę o odpowiedz jak sznowni posiadacze Rhampholeon brevicaudatus rozwiązują ten problem i jak duży pkarm przyjmują te zwierzaki.
Pozdrawiam
Marcin
-
Re: Rhampholeon brevicaudatus
Hey Troche duuuużeee to terra jak na Rhampholeonki- z karmieniem mimo wszystko może być problem...W ogóle to będziesz miał problemy żeby je tam znaleźć
Najlepszym wyjściem w tej sytuacji będzie próba karmienia ich z pensety- moja samiczka Jaba chętnie przyjmowała tak podawany pokarm (troche jest z tym jednak zabawy żeby malutkiego świerszczyka jakoś "przytwierdzić" do pensety), przy okazji ułatwia to kontrolowanie ilości podawanych witamin Swoim maluchom wpuszczam też świerszczyki do terrarium żeby mogły je sobie same upolować
Niestety nie wszystkie Rhampholeonki da się nakarmić z pensety, a te "dinozaury" karmi się pokarmem odpowiednim do ich wielkości--> wylęg świerszcza, muszki owocówki itp, które mogą z łatwością uciekać z terrarium, gdzie otwory wentylacyjne są zbyt duże.
Jeżeli u Ciebie pojawi się ten problem radzę, pomyśleć o umieszczeniu na wentylacji, jakieś siatki z malutkimi otworami przez, które świerszczyki nie będą mogły się wydostać lub czegoś podobnego...
Nie trzymałam jeszcze Rhampholeonków w tak dużym terrarium więc nie wiem jak będzie wyglądało karmienie w praktyce. Obserwuj je czy przyjmują pokarm, a w razie czego zrób im troche mniejszy domek.
Mam nadzieje, że to co tu Ci napisałam chociaż troche ci się przyda
Pozdrawiam
-
Witam
My trzymaliśmy samiczkę, a później również parkę w terrarium 35x25x25 i w zupełności im wystarczyło a nawet ta przestrzeń pozwalała na dość długie wycieczki dzięki odpowiedniemu jej zagospodarowaniu tzn. gałązki, roślinki pnące itd.
Na twoim miejscu to duże terra przeznaczył bym dla innych zwierzaków a rhampholeonkom zrobił mniejsze mieszkanko, w tym narażone będą na wiele niebezpieczeństw np. upadek z dużej wysokości co u mnie niekiedy się zdarzało gdy samica wspinała się np. na termometr, jednak wysokość zabezpieczała przed poważnym uszkodzeniem.
Po drugie już w małym terra ciężko je odnaleźć więc taka przestrzeń zupełnie utrudni obserwację i kontrolę stanu zdrowia.
Jednak największy problem może stanowić zdobywanie pokarmu, gdyż rhampholeonki należy karmić owadami, których wielkość nie przekracza rozmiarów ich główki 0.5- max 1 cm, a takiej wielkości świerszcze są dodatkowo bardzo szybkie...
pozdrawiam
Rewja
-
szczerze mowiac to do tego terra mozesz jemena wpuscic smialo-ja trzymam go w mniejszym nawet. mozesz probowac karmic takze z pojemniczka.
-
Dzięki za porady ale uważam że żadne terra nie jest za duże dla zwierzaka a za małe bardzo często w naturze jakoś sobie radzą wiec w terra jakoś będe musiał sobie dać z nimi rade. Jeszcze jedno pytanie czy wasze zwierzaki jedzą codizennie czy np. co drugi dzień ?
pozdrawiam
-
Witam
Zależy od ich zapotrzebowania, na początku karmiliśmy samiczkę codziennie ale z pensety, teraz dostają w zależności od zapotrzebowania tz. wpuszczamy po kilka świerszczy co 2 dni i jeśli nie zostaną zjedzone, zostawiamy na dłużej.
ps. W naturze 90% z nich niestety nie dożywa do wieku dorosłości, z uwagi na wiele zagrożeń na które są narażone. W warunkach terraryjnych każdy osobnik jest dla właściciela bezcenny i z tego powodu zapewnia się warunki jak najbardziej minimalizujące wszelkie zagrożenia.
Zresztą nie można tego porównywać...
pozdrawiam
Rewja
Uprawnienia umieszczania postów