Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Pytanie do osób z Gekonami Toke

Pytanie do osób z Gekonami Toke

Jak wam szło z oswajaniem tych jaszczurek? tak zeby dawaly sie swobodnie wyciagac z terrarium i zeby nie probowaly was nawet ugryźć.

no i po wyciągnieciu zeby nie udawały 'martwych' .

I ile czasu zajelo wam oswajanie?.

Re: Pytanie do osób z Gekonami Toke

to nie są jaszczurki do oswojenia....

nie jestem mlodym(terrarystą) , i nie wypowiadaj sie tu jak nawet nie miales Toke tylko przeczytales otym na necie ...

prosze o opinie osob ktore mają te gady

Walter Sullivan
    Guest

Ale to prawda tych jaszczurek nie da sie za bardzo oswoić,a przynajmniej jest to trudne.Mój kolega ma Toke od roku i regularnie go wyciągu bo próbuje go oswoić.Jak narazie nie widać żadnych rezultatów.

Lepiej Ty przeczytaj... Biedny toke sztywnieje ze strachu. W najlepszym wypadku da się oswoić tak, że na widok ręki nie ucieknie, może weźmie z palców noworodka mysiego czy owada. O głaskaniu lub wyjmowaniu z terrarium zapomnij, takie toke są nieliczne. Na pewno też nie oswoisz go w ciągu kilku dni, to zwykle całe miesiące przyzwyczajania jaszczurki do swojej obecności i to bez gwałtownych ruchów czy dotykania.

Jeszcze raz powtarzam- nie wyciągać na siłę!

skoro nie jestes młodym terrarysta to powinieneś wiedzieć że nie wszytsko da sie oswoić... i zwierzaki terraryjne to nie przytulanki... poza tym kto Ci powiedział, że jan ie miałem toke?? :/ tak sie składa że miałem...

Po za tym to jest podpis AGAMAA co do toke czasmi się uda oswoić ( do pewnego stopnia) ale moim zdaniem nie warto stresować gada.

hehe no fakt jemu chyba chodziło o mój podpis :P czasem są z nim problemy :P ale taki jest od początku i chociaż obecnie wydaje mi się kiczowaty to zachowam go sobie ))

Kivek skoro jesteś "starym" terrarystą powinieneś (chyba) otrzeć się o kilka opisów (nie tylko w internecie) różnych autorów, a w każdym opisie pisze że nie można oswoić, fakt niby wszystko mozna do pewnego stopnia "oswoić" ale po co? nie wystarczy obserwacja zachowań w terrarium? Nawet taki "oswojony" przeżywa wielki stres podczas wyciągania i w każdej chwili może zeskoczyć z ręki i w najlepszym wypadku złamać sobie noge.

Uprawnienia umieszczania postów