-
Czy dla Agamy Brodatej może być włókno
kokosowe jako podłoże ? Sorry za laickie pytanie ale to moja pierwsza jaszczurka i nie mam naprawdę pojęcia. Jest to młody osobnik, ma kilkanaście centymetrów. Proszę o ewentualne wskazówki w hodowli itp. , bo niechaciałbym żeby jej się stała jakaś krzywda. Oczywiście czytałem opis itd, ale zawsze lepsze informacje z pierwszej ręki. Będę wdzięczny za pomoc.
-
Re: Czy dla Agamy Brodatej może być włókno
dodam, że sprzedawca powiedział mi że może być kokos ale wolę się upewnić.
-
Najlepszym podłożem byłby gruby piasek lub żwir. Włókna nigdy nie stosowałem, ale też powinien się nadać (agamy nie jedzą tak często podłoża jak gekony lamparcie)
-
Każdy rodzaj piaslu odradzam. Najlepszym moim zdaniem podłożem jest kostka bukowa. Możesz też użyć kostki kokosowej (tzw.chips). Osobiście przetestowałam już chyba wszystkie możliwe podłoża i najbardziej zadowolona byłam z kostki bukowej.
-
Ok, dzięki. Ale chyba nic się jej nie stnie jeśli na razie będzie miała włókno ?
-
zwir odpada agamy mlode jedza go i sie czopuja. Kokos moze byc nic nie przeszkadz lecz kostka bukowa jest duzo lepsza.
-
odradzam wlokno gdyz zarowno wodne jak i brodate potrafia sobie zapruszyc kurzem z wlokna oko, powstaje infekcja i problemy. sam sie o tym przekonalem i nie polecam.
rozumiem ze masz na mysli taki jakby torf kokosowy, kupowany w kostce ktory trzeba wrzucic do wody i sie z tego robi 15L?
-
Tak, ale dałem jej jednak coco grunt (taki kokos w kawałkach), bo kiedyś kupiłem a nie używałem i się ostał.
Uprawnienia umieszczania postów