-
........::::ROZTOCZA:::::.......
Od jakiegoś czasu mojego jaszczura gnębią roztocza
jakieś miesiac temu próbowałem sie pozbyć tego dziadostwa ale nic to nie dało.
Kupiłem jakiś preparat na roztocza w Biofilu i postepowałem wedłóg instrukcji.
Nic to nie dało
Czu jest jakis skóteczny i sprawdzony sposób na pozbycie się tego gówna?????
-
-
Re: ........::::ROZTOCZA:::::.......
a nie kojarzysz jaka to byla nazwa tego srodka z biofila? osobiscie nie mialem z tym cholerstwem problemow ale z tego co kojarze to najczesciej przewijal sie na to taki srodek jak FRONTLINE ... dostaniesz go u wiekszosci wetow ... ale o zastosowaniu tego moze niech sie wypowie ktos kto mial z tym doswiadczenie
-
Nie pamiętam nazwy tego preparatu.
Ale ine chciałbym skończyć tak jak kumpel Melissy
Te roztocza są standardowego koloru tzn czarne.
Czy da się to zrobić jakoś mniej drastycznie a nie wyrzucać wszystkiego z terra??
Dopiero co zakończylem budowę i nie zamierzam tego wszystkiego demolować.
Chyba że nie będzie innego wyjścia :/
-
Preparat który dostałeś w Biofilu napewno był dobry. Ale niestety roztocza chowają się najmniejszych zakamarkach i jesteś zmuszony(jeśli chcesz się ich pozbyć)wywalić cały wystrój z terra,podłoże konary itd. najlepiej wyrzycic. Resztę wystroju(sztuczne roślinki itd) należy dokładnie wymyć,wymoczyć w solance,wygotować,oczyścić. Jeżeli już wyciągniesz z terrarium wszystko,należy dopiero wtedy spryskać tym roztworem. Poza tym roztocza zostają też na samym zwierzaku. Dlatego gada powinieneś włożyć do sterylnego terrarium z minimalnym wystrojem(praktycznie pustym),nie powinno w nim być żadnych szpar,w których mogłyby się chować roztocza. Na pozbycie się roztoczy ze zwierzaka jest kilka sposobów.Ale tutaj już trzeba się skontaktować najlepiej z dobrym wetem. Czasami zalecany jest zatrzyk(w skrajnych przypadkach),ale przeważnie wystarczy spryskać zwierzaka lub nasączyć woreczek,do którego włożymy gada. Wszystko zależy od tego,jak bardzo jest zainfekowany i jaki to zwierzak,dlatego bez konsultacji z kimś kto się na tym zna(czyli bardzo dobrym wetem)najlepiej nic z nim nie robić,bo można mu zaszkodzić!! Inni stosują też zwykłe kąpiele w celu wypłukania roztoczy ze zwierzaka,ale nie wiem czy est to do końca skuteczny sposób.
Na szczęście nigdy nie miałam roztoczy
Uprawnienia umieszczania postów