Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: mniejsze zło...

Re: mniejsze zło...

"U mnie zawsze będą miały o wiele większą szanse na przeżycie"

...no niewiem

Silent_Dragon
    Guest

Witam
    Dajcie sobie z Nim spokoj. Sadysta jest, i uwielbia patrzec jak zwierze zdycha, nie wytlumaczycie mu tego bo to nie na jego poziomie. Moze kiedys jak naprawde dorosnie i nie bedzie wpisywal falszywego wieku w profilu to zrozumie.
    Pozdrawiam

Dark Raptor
    Guest

Tu idziecie za daleko. Nie posądzałbym tu nikogo o celowy sadyzm i z założenia złe chęci. Prawda jest taka, że rzeczywiście koty są wyjątkowymi szkodnikami, wprowadzonymi przez człowieka sztucznie do natury (przy okazji prowadzone są w tej chwili na mojej uczelni badania nad tym problemem). Z drugiej strony, hodowla tych zwierząt w domu również nie wyjdzie im na dobre (efekt może być wręcz ten sam lub nawet gorszy). Uważam, że jaszczurki powinno się zostawić. Szansa ich przeżycia, mimo presji kota, może być większa.
    Ewentualne przeniesienie jaszczurek lub zapewnienie im większej ilości kryjówek mogłoby być w tej sytuacji najlepszym rozwązaniem.
    Ja ogrodziłem teren swojej działki od kotów. Problem pożeranych płazów i gadów na szczęście zniknął.

PS. Prosiłbym o kulturalną dyskusję, bez wyzywania się. Dyskusja przypomina bitwę w piaskownicy. Mod działu powinien dokładniej ją przejrzeć.

Silent_Dragon
    Guest

Witam
    No dobra, sorry przegialem z tym sadyzmem ale tyle osob mo mowi ze robi zle a On dalej swoje :/ a to o czyms swiadczy.
    Pozdrawiam

SzTeQ
    Guest

Witam po przerwie którą poświęciłem na lekture...

Teraz rozumiem o czym mówiliście tyle, że nikt z was nie połakomił się żeby powiedzieć mi jedyną rzecz po której od razu bym zrezygnował z tego udomawiania, otóż czego to nie byłbym w stanie im zapewnić...
    Pisaliście, że warunki lub od razu jechaliście po mnie z góry na dół, zamiast napisać o co dokładnie chodzi. Warunki kojarzyły mi się z temperaturą, wilgotnością i odpowiednim pokarmem, które zapewnić można przy odrobinie chęci.

Główny problem jaki napotkałem to zimowanie, o którym szczerze mówiąc nie miałem pojęcia, że tak to wygląda, pozatym strasznie ciężko znaleźć materiały (bardziej szczegółowe) na temat naszych polskich gadów, czyżby kolejny chwyt antyreklamowy ;]

Dla ciekawych zakończenia powiem, że cała rodzinka znajduje się u mnie na działce 500m od domu, w ciągu niecałej godzinki znalzły sobie norke w skalniaku i mam nadzieje, że będzie im tam dobrze, mają mnóstwo miejsca do którego nie powinien dostać się zaden zagrażający im zwierz, pokarmu mają pod dostatkiem...

A i ja mam możliwość obserwacji ich zachowan w ich naturalnym środowisku.

Jeszcze tylko małe pytanie do pana doktora - jeśli moja działka jest ogrodzona to też łamię prawo ??

PS. Co do sposobu uświadomienia mi, że chcę źle zrobić a w szczególności za te nowe zwroty, które pierwszy raz słyszałem i teraz będe mógł zabłysnąć w towarzystwie nowymi grypsami <rotfl> nie będe wymieniał z nicka, bo do podniesienia mi ciśnienie było jeszcze daleko, radzę wizytę u specjalisty i zakup środku zwanego "relanium", a wyżyć się możecie na www.chat-bluzgi.pl

SzTeQ tak sie sklada ze nie jestem w tej dyskusji przeciwko Tobie, ale chcialbym Cie uswiadomic co do jednej rzeczy.
    moze i w serwisie nie ma Twoje adresu i nazwiska, ale da sie ustalic skad piszesz.
    powiem to na takim przykladzie.
    jestem jedna z osob, ktore narazily sie salamandrze za handelek ptasznikami na allegro i jeszcze w trakcie trwania sprawy pan policyjant pokazal mi bardzo fajny wydruk: mial wykaz wszystkich przeprowadzonych przeze mnie aukcji. no to jest akurat pikus, ale bylo cos fajniejszego. mial wykaz wszystkich logowan na moje konto allegrowe (datami) razem z miejscami z ktorych dokonano połaczenia i nawet sposobem laczenia sie z netem (neostrada, moden - podany byl nawet nr telefonu), ze o adresach i nazwiskach wlascicieli lacz z netem nie wspomne .
    tak ze da sie wiele ustalic. dzieki temu dowiedzialem sie przy okazji, ze moja byla juz po zerwaniu korzystala sobie z mojego konta. na szczescie nic nie kupila tylko kontrolowala moje zycie. i jak tu ufac kobiecie

Hodowla zwinek jest trudna ze wzgledu na zimowanie, ale takze wiekszosc gadow z "łapanki" (a takimi beda polskie zwinki) przezywa zbyt duzy stres i najczesciej padaja po kilku miesiacach.

SzTeQ
    Guest

Soorki wszystkich którzy poczuli się urażeni poniosło mnie trochę wczoraj, a uparciuch ze mnie straszny ;]

Tommi - da się ustalić z jakiego IP pisze, ale skąd pisze i kim jestem, nie jest to takie proste szczególnie w moim przypadku, no ale nie mam ich w domu więc myśle, że organy ścigania nie będą mnie szukać, bo za co... hehe
    A wierz mi, że jak istnieją sposoby na znalezienie tak samo istnieją na schowanie się w sieci.
    Ja akurat ich nie potrzebuje, bo po co, z resztą z czystej ciekawości spytam znajomego prawnika jaka jest realna kara za trzymanie w domu powiedzmy jednej zwinki...
    A z Twoją byłą to niezła akcja, ja bym się zemścił - oczywiście też sieciowo ;]

Pozdroofki

PS Tak pozatym to jakiego jaszczura polecalibyście na początek ??
    Tym razem chodzi mi o takie do kupienia, jakieś w miare łatwe w hodowli
    niezbyt drogie bo z zakupem gada łączą się inne zakupy, a jakby jeszcze był jakiś
    "ciekawy" z wyglądu to byłby już full wypas...

gekon lamparci, agama brodata Tyle że dorosła agama potrzebuje dość dużego terra. Więcej poczytaj w opisie gatunku. Jeśli zależy Ci na pupilu to dodam że Agamki sa łatwe do "oswojenia" i nei powinny Ci sprawić kłopotu.

da sie ustalic IP i cala reszte. ja korzystam z neostrady i mam zmienne IP i co z tego, wszystko mieli.
    a co do mojej bylej to wystarczy ze zyje...

Uprawnienia umieszczania postów