Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: mniejsze zło...

SzTeQ
    Guest

mniejsze zło...

Zamknęli nam dyskusję i to ciekawą a rzadko poruszana na takich forach
    A więc
    Do pana z sherwood.
    Gdybym nie czytał to bym ich nie zabierał, bo nie wiedziałbym jak je hodować, pozatym pomyśl to nie boli jeśli się same nie przeniosą czego nie robią już od dwóch tygodni odkąd zobaczyłem pierwszy raz jak kot na nie poluje więc raczej nie zrobią to czeka je śmierć.
    U mnie zawsze będą miały o wiele większą szanse na przeżycie, więc nie wkręcajcie mi książkowych teorii obrońcy zwierząt tylko logicznie pomyślcie...
    Jeśli ten też zamkną a ktoś będzie miał mi jeszcze coś do powiedzenia zapraszam na GG: 9504278, za wyjątkiem osób które mają zamiar mnie powyklinać od najgorszych...

Re: mniejsze zło...

Mam nadzieję, że zna Pan konsekwencje. Jeśli nie, to podaję, że w myśl Ustawy o ochronie przyrody Art. 127. Kto umyślnie:
    ...
    2) narusza zakazy obowiązujące w stosunku do:
    e) roślin, zwierząt lub grzybów objętych ochroną gatunkową,
    ...
    - podlega karze aresztu albo grzywny

Podaję to tylko w celu informacji, żeby nie było, że "nie wiedziałem, że to zabronione".

Dark Raptor
    Guest

Proponuję zapoznać się z podobną dyskusją:
    http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=21756&t=21756

...a "u dziadka" zabezpieczyć teren przed dostępem kotów.

Owszem, są sytuacje, gdy prowadzi się hodowlę gatunków chronionych... w tym wypadku trzeba zwrócić się z prośbą do odpowiedniej instytucji o wydanie pozwolenia. Trzeba mieć też bardzo dobrą wiedzę i doświadczenie w hodowli takich zwierząt (wątpię, byś takowe posiadał, sądząc z postów i pozwolenie raczej byś nie dostał). Myślę, że wiedza osób, które informowały Cię o wszystkich aspektach tej sprawy, powinna być wystarczająca do wybrania właściwego wyjścia. Zastosuj się do rady AGAM'a i nie powinno być problemów.

SzTeQ
    Guest

Jak już pisałem zdaje sobie sprawe z konsekwencji prawnych, boli mnie to, że najechano mnie, że mam gdzieś dobro zwierząt i robie bo szkoda mi hajsu na gada ze sklepu.
    Poprostu jak to zobaczyłem stwierdziłem, ze to dobry okazja na pierwszego jaszczura, myślałem nad zabezpieczeniem o jakim mówicie, ale chyba jedyne skuteczne to zamknięcie kotów na co dziadek się nie zgodzi, bo twierdzi, że zwinka to "głupia gadzina"...
    A jeśli chodzi o te konsekwencje to najpierw ktoś musiałby wiedziec że mam coś takiego w domu i "uprzejmie donieść" a takie osoby się nie dowiedzą, bo jak...

BOOBO
    Guest

Ty masz wogle 21 lat, bo zachowujesz sie jak dzieciak totalny. Lepiej jesli zwinka zostanie zjedzona przez kota niz ma sie meczyc... Taka ich natura ze albo zjadaja cos albo zostaja zjedzone, ale ty niepowinienes ingerowac w ich zycie. Pozatym pisales o jaszczurkach, wezach i ptasznikach ze tez sa zabierane z naturanlego srodowiska, tak wiec troche ci to rozjasnie : dla twojej wiedzy jest cos takiego jak rozmnazanie w niewoli(tzw. rozmnazanie w terra :P ) co znaczy ze wiekszosc "naszych" zwierzat jest od hodowcow, a ich zwierzaki do rozrodu tez byly od hodowcow... i tak sie kreci terrarystyka. Pozatym zwinki to zwierzeta chronione i nie powinno sie ich trzymac w domach... Zastanow sie co chcesz zrobic i pomysl jak ciebie by traktowano jak w czasach "okupacji" - zlapali by ciebie na miescie i wsadzili do wiezenia albo do pokoju o wielkosci 2m2, tak wiec zastanow sie dokladnie...

SzTeQ
    Guest

DzięQwka za linka ciekawa dyskusja która nie ma dobrego rozwiązania.
    Jeśli rzeczywiście w tym czasie jak on go złapał zaskrońce można było spotkać to mileliście racje żeby go wypuścić..
    Moja sytuacja jest troszkę inna...
    Pytanie brzmi co jest ważniejsze dla terrarysty dobro zwierzęcia czy (pomine okreslenie) prawo...

RobercieM. - przeczytałem dyskusje i rozumiem, że mam się spodziewać podkapowania?
    Niestety a może stety w tym serwisie nie ma ani mojego nazwiska ani adresu...

Szkoda, że ludzie którzy mają doczynienia ze zwierzętami na codzien w pracy czy poprostu mają coś do powiedzenia w tym całym terra świecie nie mogą zrozumieć, że oprócz łebków którzy spotkając takiego gada krzykną: "ale fajne" zabiorą go do domu i tam padnie i po jakimś czasie ze względu na złe warunki, są ludzie którym nie jest obojętny los jedenej malutkiej jaszczurki, szukają o niej inforamcji żeby zapewnić jej jak najlepsze warunki, a tu boom...

Wystarczy wejśc na allegro i zobaczyć ile ludzi kupuje pająki, bo gadów nie ma tam zbyt wiele, jak myślicie ile z nich kupują ludzie u których dożyją starości, a ile tacy którzy później zadają na tym forum pytanie "Czemu zdechł "

A nawet bardziej tyczy się to naszych polskich gadów, bo jestem pewny a nawet wiem z zasłyszenia, że jest ich w domach naprawdę dużo, tyle, że ja chciałem znac szczegóły hodowli, a większośc poprostu wrzuci takiego gada do akwarium wypełnionego ziemią...

SzTeQ
    Guest

Boobo - miałem 21 zakłądając skrzynke teraz mam 27 i z twojego postu nie dowiedziałem się niczego czego bym wcześniej nie wiedział...
    Jak już pisałem Ty wolisz żeby zjadł ją kot, ja wole żeby miała szanse przeżycia, co woli ona nie wiemy i nigdy się nie dowiemy...

To co piszesz nie trzyma sie kupy. Weź zostaw zwinki na swoim terytorium ! To że kot jakąś zwinke zje sie nazywa selekcją. Gdyby tego nie było rozmnażały by się gady słabe, chore przez co przenosiły bo swoją chorobe na następne osobniki co prowadziło by do wyginięcia gatunku.
    To że ty dasz im terrarium to dla nich to jest nic !!!! One żyły na nieograniczonym terytorium. W terrarium nie pożyły by dłużej niż miesiąc. Skoro nie masz kasy na gada skąd masz na terra oprawe uv ??
    Co do "olać system" to niesłyszałem bardziej wypowiedzi na tym forum. Terrarystyka to rozwijanie wiedzy o hodowli gadów ROZMNOŻONYCH W NIEWOLI a nie odławianie. Gdyby tak każdy polak jedną zwinke sobie wzioł to obawiam sie że to by był koniec populacji tej jaszczurki w Polsce
    A teraz ty sobie wybierz: wolałbyś żyć jak każdy wolny człowiek czy być przez kogoś zamknietym w małej celi do jedzenia "byle jakie żarcie i lizik" ??

człowieku, ty w ogóle nie zrozumiałes tego, co napisałem ! masz mózg 6 latka, czy co?

Pytanie brzmi co jest ważniejsze dla terrarysty dobro zwierzęcia czy (pomine okreslenie) prawo...
    odp. PRAWO jeśli myślisz że uda ci się tą jaszczurke uczymać przy życiu dłużej niż pół roku to sie mylisz.

RobercieM. - przeczytałem dyskusje i rozumiem, że mam się spodziewać podkapowania?
    odp: Gdybym miał pewność ze masz tą jaszczurke i teoche chęci to TAK

Niestety a może stety w tym serwisie nie ma ani mojego nazwiska ani adresu...
    odp: nie słyszałeś nigdy o identyfikacji adresu na podstawie adresu IP ? Pamiętaj o tym że twój IP jest w pamięci komputera administratora serwisu.

"A nawet bardziej tyczy się to naszych polskich gadów, bo jestem pewny a nawet wiem z zasłyszenia, że jest ich w domach naprawdę dużo, tyle, że ja chciałem znac szczegóły hodowli, a większośc poprostu wrzuci takiego gada do akwarium wypełnionego ziemią..."
    odp: a ty wciąż swoje. Nie zapewnisz odpowiednich warunków choćbyś sie zesrał ! Gadowi napewno nie będzie dobrze w obecności człowieka ! Tak ciężko to zrozumieć ? Nie myśl że ktoś ci powie jak hodować zwinke bo to by zabrzmiało że ci pozwala na to !!
    PS Wyjątkowo durne posty piszesz :/

Uprawnienia umieszczania postów