Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: jak zdezynfekowac terr i korzen?

Mieszany widok

jak zdezynfekowac terr i korzen?

moj waz chinski zmarl.prawdopodobnie na raka albo paramiksowiroze.nie chcialem sekcji wiec nie mam pewnoscileczylem go 2 miesiace.teraz chce kupic boa a nie chce zeby czyms sie zarazil.jak zdezynfekowac terrarium?i mam tam super korzen i jak jego zdezynfekowac?dziekuje za odp

Re: jak zdezynfekowac terr i korzen?

to dezysekcji terr. jest wiele substancji chemicznych (np. Lizol ) mozna je dostac w w roznych sklepach (ogrodnicze, chemiczne etc.) nalezy tylko bardzo dobrze wyplukac pozniej terrarium. Co do korzenia to slyszalem o roznych sposobach: wygotowanie w solance, polanie benzyna ekstrakcyjna (ew. rozpuszczalnik) i podpalenie (potem umycie wrzatkiem), a jesli korzen wejdzie to najlepiej do piekarnika 200stopni i po pol godziny nie masz nic. Ja osobiscie proponuje wszystkie aby miec pewnosc .

ja tam wszystko (prócz terrarium ) dezynfekuję w piekarniku jak znalazłem korzen, do piekarnika, znalazłem kamienie, do piekarnika itd :P moze prostackie ale nie narzekam podobnie jak gekon

najlepiej wypażeć kożeń w piekarniku,ale miałem takiego kolege co to zrobił na grilu<hahaha>

w piekarniku 200 topni hmm ok sprobuje mam nadzieje ze nic sie bnie stanie

najlepiej w mikrofalówce, tylko jak jest mały. Co do bezyny czy rozpuszczalnika i ich popalania to nie jestem przekonany, ale jak taka metoda to denaturat, bo nie trzeba nawet myc po wypaleniu i nie zostaja szkodliwe substancje.

Chrzanik jesteś pewien? :|

Tak do jednego i do drugiego )
    mikrofalówka zabiaja wszelkiego rodzju bialka, wiec zabja życie. Co do denaturatu także, jedyne co moze zostac po spalaniu to odrobina wody, no moze czasem niebieski barwnik, ale on sie rozpuszcza w wodzie, chodz nie widziałem żeby kiedykolwiek został.

maziumi
    Guest

terrarium polać wrzątkiem a Korzeń też można wygotować , raz tak zrobiłem i nic się nie stało

dzieki za odp

Uprawnienia umieszczania postów