Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: felsumy proszę o pomoc!!!!!!!

Re: felsumy proszę o pomoc!!!!!!!

To dobrze że próbowałeś, ale za szybko zrezygnowałeś. Trzeba troche cierpliwości aby phelsumy skosztowały na Twoich oczach nowego przysmaku. Zresztą ja też na samym początku podawania jogurtu owocowego czy rozgniecionych owoców nie widziałem jak jaszczurki kożystają z nowego źródła pokarmu. Daj im chwile żeby mogły same zdecydować czy ten pokarm im odpowiada
    a odnośnie stwierdzenia tokaga - ja podaje phelsumom taki pokarm bardzo często (co 3 dni) już od dłużeszgo czasu. Jogurt jest pełnowartościową białkową substancją. Cukier mlekowy zawarty w jogurcie / tak zwana laktoza / jest łatwo przyswajalna przez organizm. Ze wzgledu na dużą zawartość wapnia , witamyny A i D jest znakomitym uzupełnieniem diety. Pomaga właściwie rozwijać sie jaszczurkom i uzupełniać braki wapnia w organiźmie spowodowane szybkim wzrostem.

Doświadczenia wskazują, że felsumy dośc dobrze tolerują pokarmy typu jogurty, natomiast laktoza nie ma dla gadów żadnej wartości bo nie mają czym jej rozłożyć. Laktaza, enzym rozkładający laktozę jest typowy dla ssaków. Jogurt może być pokarmem dla felsum, ale raczej niezbyt częstym. Natomiast polecam wszelkie papki z owoców, najchętniej jedzą chyba banany (choć ze względu na niezbyt dobry stosunek Ca do P nie powinny być podstawą diety). Najlepiej robić mieszankę startych owoców z wodą i wapniem i pozostawić taką papkę na kilka godzin. Szybko uczą się korzystać z takiego "stołu". Teraz podstawą diety powinien być "plankton" z łąki.
    W opisanym przypadku przypuszczalnie występują problemy związane z dominacją (może będą dwa samce), najlepiej zrobić więcej kryjówek i obserwować.

Oczywistą sprawą jest iż oprócz ssaków w stadium noworodka i człowieka (jest jedynym ssakiem, u którego aktywność laktazy jest w ogóle zachowana po odstawieniu od piersi) żadne inne zwierzęta nie przyswajają laktozy. Jednakże jogurt jest nabiałem wzobogaconym o szczepy bakteri Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Bakterie te podczas procesu fermentacji powodują rozbicie dwucukru-laktozy. Dzięki temu procesowi cukier złożony przechodzi w postać cukrów prostych - glukozę i galaktozę - łatwo przyswajalnych.
    Dodatkowo, niskie pH jogurtu powoduje, że wapń, fosfor i magnez przybierają formę jonową, co sprzyja ich wchłanianiu w jelicie.

Uprawnienia umieszczania postów