-
Do hodowców kameleonów...
Witam serdecznie i proszę o pomoc!
Z góry zaznaczę, że nie jestem raczej nowicjuszem i mam pewne doświadczenie w obchodzeniu się z innymi gatunkami jaszczurek i gadów, natomiast dotychczas nie przebywał u mnie żaden kameleon.Wiem o trudnościach związanych z hodowlą tych pięknych zwierząt i dlatego "dmucham na zimne". Dwa tygodnie temu nabyłem podrośniętego kamka jemeńskiego, który dosyć dziwnie (w/g mnie) zachowuje się, a mianowicie niemal codziennie (raczej z rana) jego gałki oczne wyglądają jakby "wypadały" na zewnątrz?!Przy czym nigdy jednocześnie-częściej można zaobserwować to z w jednym z oczu.Potem kamek ocierając sie o gałąź z trudem "wpycha" je z powrotem i przez jakiś czas niechętnie otwiera.Zwróciło też uwagę,że po upolowaniu pokarmu nadyma i porusza dosyć dziwnie podgardło-tak jakby trochę z trudem przełykając.Być może wskazówką będzie też informacja,że czasami nadymając podgardle wydaje on syczący dźwięk wypuszczanego powietrza (kojarzy się to z odbiciem po posiłku lub kichnięciem) i z pewnością nie próbuje przez to oznajmić że to jego terytorium?
Zwierzak ma odpowiednie warunki w terra,pije,przyjmuje pokarm,dostając przy tym witaminy i wapń i po zachowaniu wnioskuje,że ma się dobrze, poza tymi specyficznymi przypadkami.Być może są to zachowania naturalne u tych gadów ale przypuszczam,że niestety to jakaś dolegliwość?W okolicy nie ma żadnego weterynarza od gadów,więc proszę Was o poradę....Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi!
Uprawnienia umieszczania postów