Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Brodacz

Brodacz

Czy można hodowac Agame brodata z jakas inna jaszczurka ?
    NP. Tropidurus hispidus

Re: Brodacz

Maleńki w porównaniu z dorosłymi agamami Tropidurus zostanie zjedzony. Ewentualnie można próbować łączyć z tarczołuskami(Gerrhosaurus sp.), dużymi scynkami(Novoeumeces sp., niektóre Tiliqua sp.) Trzeba pamiętać o możliwości niepokojenia przez żywe z natury agamy współmieszkańców, a nawet możliwości wzajemnego obgryzania ogonów czy palców. Lepiej niczego nie trzymać z agamami, chyba, że to bardzo spokojne okazy, a terrarium jest duże.

MIDO
    Guest

Gary w ksiązce o Agamie Brodatej jest napisane z czym ja mozna łaczyc.Trzeba ksiązki czytac i wszystko bedzie jasne

Jak dla mnie akurat agam brodatych nie powinno się łączyć z gatunkami ich rozmiarów. Bropdacze i wieksze jaszczury czesto atakują (byłam tego świedkiem) Szkoda by inna jaszczurka została pozbawiona łap, ogona lub życia. Nie jestem całkowitą przeciwniczką łączenia gatunków: sama mam 1 terra 2 gatunkowe ale brodacze mają u mnie całkiem osobne terrarium - poprostu są za agresywne żeby coś do nich wsadzić - nie ma sensu. Tylko się skrzywdzi zwierzaki.

MIDO
    Guest

No prawda jest ,ze sa to dość terytorialne jaszczurki zwłaszcza samce takie bywają.

Niekoniecznie samce - jedna z moich samiczkek kluła sie u hodowcy w tym samym czasie co lamparty - i były na samym poczatku razem - były tej samej wielkości. No i jednen gekonek stracił ogon a drugi łapkę - a to było maleństwo. potem ta samiczka zaatakowała mi duuuużo większą agamę błotną (błotniak ma 2 pace mniej i połowę trzeciego). Bardzo teraz pilnuje żeby żaden błotniak nie wyskoczył z terra jak na wolności ganiają sobie brodacze.

Gary, ja nie bede tego komentowac Jak nie głupie pytanie o roslinkę to jeszcze to...

Ciapek_anolis
    Guest

Łatwiej by było gdyby brodacz nie lubił lłazikowac po sciankach bo ogólnie powinno się łączyć gatunki nadrzewne i ziemne zeby sobie w droge nie wchodziły

Hmm Osobiście nie wyobrażam sobie mojego samca z inną jaszczurką w terra. Zamęczyl by ja chyba)

Uprawnienia umieszczania postów