Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Kamek Jeman

Kamek Jeman

Chcialbym kupic kamka (jesli bede mogl zapewnic mu godziwe warunki) no i wlasnie takie moje pytanie co do calego wyposazenia potrzebnego dla kamka oraz wymiary terra dla jednego osobnika (takiego mniejszego chociaz i tak szybko urosnie). Czyli w skrocie:
    -jaki ostrzet posiadac musze??
    -Jakie terrra dla jednego mniejszego osobnika:>??
    - musi posiadac zaroke UV:>??

Moze jeszcze jakies pytania mi do glowy wpadna to napisze>. Z gory dzieki za odp.

Pozdrawiam Koli

Re: Kamek Jeman

poszukaj w archiwum pierw pare dni temu było podobne pytanie na które odpowiedziałem różni sie tym ze nie pisałem tam o osprzecie: świetłówka uva + uvb; do niej belke lub zasilacz, żarówke którą go ogrzejesz wiec i całą oprawke do niej, ja do tego zamontowałem sobie tez poidełko dla zwierząt zeby zawsze miał wode, lepszy wodospadzik był by ale juz mnie nie stac było. a tez chce ci powiedziec ze kamki szybko rosną wiec kup samice jak chcesz mniec mniejszego oosobnika, ale na przyszłośc radze poszukac informacji w opisach gatunku, stronach internetowych polskich i zagranicznch a tam wszystko znajdziesz, mozesz tez starac sie dotrzec do jakiegoś hodowcy i z nim pogadac

Szukalem na tych bardziej postpolitych stronkach opicach ale co mi po tym jak wszedzi episze np terra 10/50/10 dla trzech osobnikow ja chcem jednego....

10/50/10 ?? chyba dla mrowek zrob mu mozliwie jak najwieksze terrarium, wyposazenie to swietlowka z UV B, zarowka UV A )moze nawet i 2) dobra wentylacja dla wilgotnosci, proponuje tez drippera aby nauczyl sie pic z niego i caly czas bedzie w jednym miejscu

sorki 100/50/100

Mozliwe jak najwieksze.. to powiedz mi jakie bedzi najmneijsze jakie optymalne... bo wlasnei takich wiedomosic potrzebuje . Ile kosztuja swietlowki UVai UVB z wszytkim do ich zamontowania:>??

xol
    Guest

Podejście typu "najmniejsze optymalne" jest z góry podejściem błędnym. OPTYMALNE znaczy dla kamka "jak największe" )))
    Jeżeli nie stać cię na duże terrarium, kup gekona lamparciego albo inne łatwiejsze "w obsłudze" zwierzę. Z twoich pytań wnioskuję, że jesteś początkujący, więc nie radzę pakować się w tak trudne przedsięwzięcie, jakim jest chodowla kameleona.
    (nie obraź się, nie piszę tego ze złośliwości, tylko na podstawie doświadczeń własnych i innych ludzi)

xol
    Guest

Sorry za błąd ort... ale mi wstyd

Z twoim podejsciem kup gady które nie są tak wymagające.
    Musisz mieć:
    terra- dla młodego koszt koło 200 zł
    świetlówka UV - koszt około 50 zł czeba zmieniać co pół roku !!
    oprawa - z 40-50 zł
    żarówka oprawa kabelki wyłaczniki etc. - ok. 40 zł
    LICZ SIĘ Z TYM ZE MOJE KAMALEONY JEDZĄ CZASEM PO 10 ŚWIERSZCZY NA DZIEŃ
    (przynajmniej moje )
    a więc hodowla karmowa raczej konieczna.

a jakie sa wymiary terrarium dla mlodego:>?? bo robie sam, lecz nie mam az tak duzo miejsca.

Uprawnienia umieszczania postów