-
Kamek Jeman
Chcialbym kupic kamka (jesli bede mogl zapewnic mu godziwe warunki) no i wlasnie takie moje pytanie co do calego wyposazenia potrzebnego dla kamka oraz wymiary terra dla jednego osobnika (takiego mniejszego chociaz i tak szybko urosnie). Czyli w skrocie:
-jaki ostrzet posiadac musze??
-Jakie terrra dla jednego mniejszego osobnika:>??
- musi posiadac zaroke UV:>??
Moze jeszcze jakies pytania mi do glowy wpadna to napisze>. Z gory dzieki za odp.
Pozdrawiam Koli
-
Re: Kamek Jeman
poszukaj w archiwum pierw pare dni temu było podobne pytanie na które odpowiedziałem różni sie tym ze nie pisałem tam o osprzecie: świetłówka uva + uvb; do niej belke lub zasilacz, żarówke którą go ogrzejesz wiec i całą oprawke do niej, ja do tego zamontowałem sobie tez poidełko dla zwierząt zeby zawsze miał wode, lepszy wodospadzik był by ale juz mnie nie stac było. a tez chce ci powiedziec ze kamki szybko rosną wiec kup samice jak chcesz mniec mniejszego oosobnika, ale na przyszłośc radze poszukac informacji w opisach gatunku, stronach internetowych polskich i zagranicznch a tam wszystko znajdziesz, mozesz tez starac sie dotrzec do jakiegoś hodowcy i z nim pogadac
-
Szukalem na tych bardziej postpolitych stronkach opicach ale co mi po tym jak wszedzi episze np terra 10/50/10 dla trzech osobnikow ja chcem jednego....
-
10/50/10 ?? chyba dla mrowek zrob mu mozliwie jak najwieksze terrarium, wyposazenie to swietlowka z UV B, zarowka UV A )moze nawet i 2) dobra wentylacja dla wilgotnosci, proponuje tez drippera aby nauczyl sie pic z niego i caly czas bedzie w jednym miejscu
-
-
Mozliwe jak najwieksze.. to powiedz mi jakie bedzi najmneijsze jakie optymalne... bo wlasnei takich wiedomosic potrzebuje . Ile kosztuja swietlowki UVai UVB z wszytkim do ich zamontowania:>??
-
Podejście typu "najmniejsze optymalne" jest z góry podejściem błędnym. OPTYMALNE znaczy dla kamka "jak największe" )))
Jeżeli nie stać cię na duże terrarium, kup gekona lamparciego albo inne łatwiejsze "w obsłudze" zwierzę. Z twoich pytań wnioskuję, że jesteś początkujący, więc nie radzę pakować się w tak trudne przedsięwzięcie, jakim jest chodowla kameleona.
(nie obraź się, nie piszę tego ze złośliwości, tylko na podstawie doświadczeń własnych i innych ludzi)
-
Sorry za błąd ort... ale mi wstyd
-
Z twoim podejsciem kup gady które nie są tak wymagające.
Musisz mieć:
terra- dla młodego koszt koło 200 zł
świetlówka UV - koszt około 50 zł czeba zmieniać co pół roku !!
oprawa - z 40-50 zł
żarówka oprawa kabelki wyłaczniki etc. - ok. 40 zł
LICZ SIĘ Z TYM ZE MOJE KAMALEONY JEDZĄ CZASEM PO 10 ŚWIERSZCZY NA DZIEŃ
(przynajmniej moje )
a więc hodowla karmowa raczej konieczna.
-
a jakie sa wymiary terrarium dla mlodego:>?? bo robie sam, lecz nie mam az tak duzo miejsca.
Uprawnienia umieszczania postów