Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: System zraszający w terrarium

Re: System zraszający w terrarium

Cześć,

zaręczam - to nie kwestia dysz. Najważniejsza jest pompa - normalne pompy w ciągu minuty przetłoczą kilka litrów (albo więcej) wody, żeby stworzyć odpowiednie ciśnienie aby dysze dawały mgiełkę. A to zaleje nawet duże terrarium.

Już pracuję nad opisem i robię zdjęcia - w weekend powinien być materiał gotowy.
    Pozdrawiam wszystkich

[RED-689]
    Guest

Mysle (musial bym to widziec..) ze albo sama pompe da sie odpowiednio stuningowac (moze membrany..) albo moze inne podanie napiecia. Cos z sama pompa dalo by sie cos napewno zrobic. A jezeli juz masz ''zle'' dysze nie zrobisz nic.... Mam gdzies na kolejnych CD kilka namiarow na sklepy, testy etc. Moze tez poszukam.

Skoro mowa o problemie utrzymania wysokiej wilgotności w terra.
    Mam swój sposób. Działa w terra z liśćcami u mnie (nie wiem czy zda egzamin u węża czy żabki).

1. biorę 5-litrową butlę po wodzie mineralnej
    2. kładę na boku i ścinam jedną ściankę
    3. wsadzam do butli 10W grzałkę akwarystyczną
    4. zakrywam otwór po wyciętej ściance firanką
    5. wstawiam butlę do terra (na boku, otwór ku górze)
    6. wlewam wodę i podłączam grzałkę

Woda się nagrzewa i szybko paruje. Terra mam częściowo zakryte szybką. Wilgotność ok. 85-90%.

Może nie jest tak efektowne jak system SNAKESa, ale dla potrzeb straszyków starcza. Pozatym jest tanie.

Pozdrawiam:

Drutus
    Guest

Podobnie działa kufeta z wodą postawiona na piasku, a pod tym wszystkim np mata grzewcza lub kabel grzewczy.
    P.s. Co domiernika wilgotności to przed zainstalowaniem go w terra powinno się go jakoś wyzerować, czytałem gdzieś albo słyszałem, że w wilgotną ścierkę na jakiś czas i co dalej ??

Jonko
    Guest

Przez przypadek znalazlem super drobna dysze, ktora daje idealna mgielke. Doktorka kazala zakupic ustnik do inhalatora i pozyczyla inhalator (cora miala cos wdychac) inhalator to zwykla pomka ale ustni to jest odlot. Nie wiem jak dlugo y zraszal np. 0,5 l wody ale 10 ml troche mu zajelo. Mgielka jest idealne. Cos z tym zrobie.

Cześć,

w niedużym terrarium to naljepszy sposób:-)
    Każdy system spryskujący będzie dawał za dużo wody w takim terrarium.
    Jednak w terra o kubaturze rzędu 1 metra sześciennego, który trzeba ogrzać, niestety nie sprawdza się to. Tzn. zbiornik musiałby mieć naprawdę dużą powierzchnię - bliską powierzchni podłogi:-)

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów