Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: pictus- chyba MBD POMOCY!

pictus- chyba MBD POMOCY!

Witam.
    Mam problem z pictusem, jest młody, ma pare miesiecy mam go od 2 miesiecy, dostaje witaminy na swierszczach 2-3 razy w tygodniu,ale niestety zauważyłam u niego objawy MBD. Jest ospały, mało je, dzisiaj zauwazyłam ze ma drgawki . Co mam zrobic? czy jest jeszcze szansa na wyzdrowienie? może podawać wapno w płynie???

Laupinka

Re: pictus- chyba MBD POMOCY!

Wet + łatwo przyswajalne witaminy i dużo wapnia (np. do pyszczka) + UV. Tylko pospiesz się z wizytą u weta

Ciapek_anolis
    Guest

a masz w terra wogóle świetlówke UVB??

nie, nie mam. Wydawało mi sie to nie konieczne... podawałam mu witaminy ale to widocznie za mało. Jutro lece po swietlówke, jaka jest najlepsza dla tego gekona? REPTI-GLO 2,0, 5,0 ?

Laupinka

Ciapek_anolis
    Guest

mówi sie że dla jaszczurek nocnych świetlówka nie jest potrzebna ale trzeba w BARDZO UMIEJĘTNY sposób dawkwać witaminki i wapno.....
    Ja mysle że powinnaś jak najszybciej iść z gekonem do weta/specjalisty...

tak.. byłam dzisiaj u "specjalisty weterynarza".. ten specjalista naszaszerował go 3 zastrzykami, bardzo duza dawka. Po powrocie do domu gekonik juz nie żył

Ciapek_anolis
    Guest

e Zrób sekcje.. tylko u innego weta.... Zobaczymy czy ten "specjalista" nie zrobił wiecej złego niż dobrego........

> nie, nie mam. Wydawało mi sie to nie konieczne... podawałam mu
    > witaminy
    Wapno nie przyswaja sie bez D3 a ta sie nie produkuje bez UVB. Ile razy mozna to powtazac ?

Uprawnienia umieszczania postów