Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: agama brodata

Re: agama brodata

Tak- kup świetlówke z 8% UVB, odpowiednią do niej oprawkę i jak najszybciej zamontuj ją w terrarium twojej agamki.

Agamki jeszcze niemam najpierw chce zrobic dobre terrarium.. tylko gdzie mozna kupic w miare tania swietlowke z takim procentem.. wiem ze sa po 100 zl ale tansze do 50 chyba tez prawda?

Nie wystarczy UVB 5% ??

Jeśli chodzi o świetlówki emitujące 8% UVB to dostępne są tylko Repti Glo, nie spotkałam się żeby kosztowały mniej niż 50 zł...
    Jeżeli chcesz zapewnić dobre warunki swojemu przyszłemu jaszczurowi to akurat na świetlówce nie staraj się zaoszczędzić, gdyż to jest bardzo ważne dla zdrowia gada. Dobrze żeby była jak najdłuższa
    Świetlówki są dostępne w wielu sklepach internetowych m.in w Curtusie, Colisa itp.

5% UVB nie wystarczy- taka świetlówka nadaje się dla innych zwierząt (np. legwanów), do terrariów tropikalnych. Agamki mają inny biotop, co wiąże się przy okazji z większym zapotrzebowaniem na UVB.

Ps. Cena tych świetlówek jest mniej więcej podobna więc najlepiej postaraj się o taką emitującą 8% UVB. Szczególnie jest to ważne jeżeli twoja agamka będzie malutka- dla przykładu powiem ci, że ja akurat mam teraz takiego malucha (15 cm) i trzymam go pod świetlówką ZooMed emitującą 10% UVB...

Ciapek_anolis
    Guest

a tak pozatym to świetlówka powinna stanowic 3/4 dł terra i jaszczurka powinna miec mozliwośc podejści w kilku miejscach do niej na odległość do 40cm

a jesli dawalbym jej do tego jakies witaminy+5 % uvb?

Ciapek_anolis
    Guest

nieeeee!!!!!!!!!!!
    Bo ona wtedy nie będzie ich przyswajała, rozumiesz...?

To na pewno nie jest dobre rozwiązanie- już ci wcześniej pisałam, że świetlówki z 5% UVB nadają się do terrariów tropikalnych, dla gadów o innym biotopie....Przecież nie chcesz mieć chorego zwierzaka...
    Co do witamin i tak byś musiał je podawać agamce- to nie jest tak że jak ma 8% UVB to już nic jej nie trzeba podawać, a jak ma 5% UVB należy pakować w nią podwójne czy potrójne dawki...

Posłuchaj dobrych rad i kup dla zwierzaka świetlówkę emitującą 8% UVB.
    Jeżeli chcesz oszczędzać na świetlówce to w ogóle przemyśl zakup zwierzaka gdyż terrarystyka wiąże się z dość dużymi wydatkami i trzeba się z tym liczyć a nie oszczędzać jak najbardziej ze szkodą dla jaszczura...

Żebys chłopie na głowie stawał to i tak nie jestes w stanie zapewnic jej naturalnych warunków!!!!!!!!
    Z tego co słyszałem to UVB dochodzi maksymalnie do 30cm od świetlówki A tutaj widzę przeróżniste wypowiedzi. Każdy kombinuje na swój sposób!!!!!

Jesli chodzi o świetlówki to dobrze poszukaj a znajdziesz niedrogie, największy koszt to oprawka pod takową. natomiast jesli chodzi o długość hmmmmmmmmmm
    U swoich zauważyłem np. że nie zawsze chcą byc w świetle "reflektorów" tj. czasami układają sie w mniej oświetlony kącie terra a jeżeli cos im nie pasuje to wracają pod lampe gdzie jest ciepło. Więc warto się zastanowić nad rozwiązaniem oświetlenia terra.

A napewno zgodze się z przedmówcami że terrarystyka to niestety ale nie najtańsze hobby (zainteresowanie), poza tym pochłania sporo czasu, więc może lepiej sie zastanów.
    Poza tym 1 agama w terra może sie nudzić więc polecam zakup minimum 2 sztuk.

takie jest moje zdanie

Uprawnienia umieszczania postów