-
Agama nie chce jeść!!!!!
Witam! Mam Agame Brodatą, która ma 42 cm. Od 2 kwietnia nie chce w ogóle jeść świerszczy, tylko wcina jabłko. Próbuje jej dać pensetą, ale bez skutku. Czy to jest normalne w tym wieku czy jest ona chora??
-
Re: Agama nie chce jeść!!!!!
tez przez pewien czas moja agama nie chciala jesc swierszczy
jak zglodnieje to zje na pewno
achhh... dla pewnosci zrob badanie kalu)
bo moze to byc jej kaprys:P
-
ja mam ten sam problem tylko moja agama ma 20 cm jest chuda jak patyk!!
nie wiem co z nia jest
POZDROOOOOOO
-
Słyszałam już o takich przypadkach, że agama nie chciała jeść świerszczy...w niektórych przypadkach powodem tego był zbyt mało urozmaicony pokarm. Spróbuj podać coś innego swojej gadzinie- drewnojada lub mącznika po wylince, karaczany, ślimaki w puszcze Zoomedu (są jeszcze gąsienice i koniki polne), rybke, noworodka- są różne możliwości.
A w ogóle to jak często podajesz pokarm agamce?? Ja swoje 2 agamy karmie co drugi, trzeci dzień i jak przychodzi pora karmienia wcinają wtedy pokarm bardzo chętnie (druga sprawa, że jedna z dziewczyn- Pulpa jest trochę za gruba i musi trochę zrzucić sadełka:>).
Kał oddaj o analizy dla pewności- nigdy nie zaszkodzi sprawdzić czy nie ma jakiś pasożytów.
-
20 cm?? O mój Boże!! Miałam kiedyś agame która tyle miała i nie chciała jeść, była chudziutka. Okazało się że ma zapalenie jelita i..... umarła. Nic nie można było zrobić.
-
Już wszystko w porządku, po prostu później spróbowałam jej dać i zjadła 5 świerszczy z wielkim apetytem. Ja swoim agamom daje codziennie 5 świerszczy, no chyba, że nie są głodne, ale jedna to mogłaby co chwila jeść w ogromnych ilościach i z wielką chęcią .
-
-
Ja swoim daje świerszcze, suchy pokarm, jabłka i marchewki chyba wystarczy??
-
Szczerze mówiąc moim zdaniem nie....jest przecież wiele możliwości żeby jaszczury miały bardziej urozmaicone menu Podam ci dla przykładu co ja podaje moim agamkom:
1) oczywiście świerszcze ale różne gatunki- domowe, kubańskie itp
2) mączniki po wylince
3) drewnojady po wylince
4) noworodki mysie (gdzieś tak raz na miesiąc)
5) od czasu do czasu rybke
6) Puszki Zoomedu- ślimaki, gąsienice, koniki polne
7) Karaczany karmowe
8) czasami wpuszczam im muchy- bardzo fajnie na nie polują
9) patyczaki
10) Niedługo poza tym będzie można ciekawy pokarm złapać na łąkach oddalonych oczywiście od dróg
Jeśli chodzi o zieleninke to moje zajadają się marchewką, liściami akacji (zarówno marchewkę, jak i liście akacji podaje im wysuszone, aby nie miały rozwolnienia), zioła takie jak np. melissa, bazylia, ponadto trzykrotka (uwielbiają ją- szczególnie Pulpa).
Oczywiście dostają też suchą karmę Zoomedu, oraz suszone świerszcze
-
Ok! Dzięki Melisso! Skorzystam z rady!
A w ogóle to ja na wakacje będe jaździła nadziałke to tam będe im łapać różne owady.
Uprawnienia umieszczania postów