Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: agama brodata - wapno *AGAIN*

agama brodata - wapno *AGAIN*

czy ktos wie, jakie sa proporcje podawania wapna dla agamy ? chodzi mi dokladnie o ml albo mg na gram wagi ciala i ile razy w tygodniu.

Re: agama brodata - wapno *AGAIN*

Tego sie nie przelicza na gramy czy mililitry. Wystarczy że 2 lub 3 razy w tygodniu posypiesz świerszcze wapnem i to jej wystarczy, jeśli jest dorosła. Jeśli młoda trzeba posypywać świerszcze codziennie, gdyż młode mają wieksze wymagania co do ilości wapna w pokarmie.

Ciapek_anolis
    Guest

ty chcesz robić z jaszczurek chodzącą apteke..? Poajamy wapno i witaminki 2-3 razy w tygodniu, zwiekszamy czestotliwośc podawania wtedy , kiedy jaszczurka jest chora lub cięzarna.

natalia_13
    Guest

Ja daje swoim specjalne wapno "CALCIUM" 0,2 mililitra co dwa dni. Tak weterynarz przepisała.

natalia_13
    Guest

I to wapno możesz w pipetce im dawać albo strzykawką oczywiście bez igły. I to nie jest byle co bo tak przepisała profesjonalistka.

Free miał racje pisząc, że młodym agamkom powinno się podawać wapno częściej- aktualnie mam jednego malucha i dostaje świerszcza posypanego sepią co drugi dzień. Jeśli chodzi o większe agamy to ja akurat swoim dziewczynom podaje 2 razy w tygodniu świerszcza posypanego sepią a raz posypanego sera reptimineral C.

Takie dawkowanie witamin i wapna plus urozmaicony pokarm w przypadku dziewczyn się sprawdziło i z ich zdrowiem nie było póki co na szczęście żadnych problemów

Cenchri
    Guest

Calcium to wapno po łacinie a nie jakies specjalne wapno.
    Lepsze jest w proszku niż w płynie. A częśtotliwość podawania jak w poprzednich postach.
    pozdr

Nenny
    Guest

Calcium tak się nazywa wapno, sprzedacą ci go w aptece, ono jest dobre bo też daje swoim agamom brodatym.

Uprawnienia umieszczania postów