Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: jaszczurka "polna" ;p

Re: jaszczurka "polna" ;p

Zrozum jaszczurka zielona (Lacerta viridis) nie występuje w Polsce

Dark Raptor
    Guest

mispushupek1 zobaczył samce zwinki w szacie godowej i pomyślał, że to zielona :P

Za Czerwoną Księgą (1992 - nie mam niestety nowszej):

"W Polsce przez ok. pół wieku nie notowana, dopiero w latach 1968-1970 wykryto kilka osobników na jednym stanowisku w Ustroniu na Śląsku Cieszyńskim. Ma ono wyraźnie charakter reliktowy."

chodzi o to ze moj bratanek zlapal sobie taka i chcialem sie cos o niej dowiedziec...
    a tak wogule to czy te zwinki (lacerta aglis) przenosza jakies choroby albo zarazki bo martwie sie o mojego bratanka?

najlepiej powiedz bratankowi żeby ją wypuścił! niech sobie lepiej kupi jakiegoś geka czy coś

ale on juz sie nia bawil itp. i chce wiedziec czy czasem nic mu nie bedzie (czy te zwinki nie przenosza jakichś zarazkow czy coś?) .. ?

kazde zwierze przenosi zarazki...

nie bedzie mial zadnej choroby czy coś ? bo nie wiem czy z nim czasem isc do lekarza czy cos ... ?

powiedz mu zeby umył łapy i niebrał ich do ust ani do oczu;] ja mialem w rekach wiele dzikich zwierzat ale jakos zyje

To stanowisko w zasadzie nie nadaje się obecnie dla tego gatunku(zabagnione torfowisko). Jeżeli w ogóle tam jakieś jaszczurki zielone występowały, to wymarły dawno. Ewentualnie mogą być stwierdzane jaszczurki przywożone z innych krajów i u nas wypuszczane( np. w ruinach zamku w Nowej Soli stwierdzono w ten sposób śródziemnomorską L. viridis meridionalis).

niech idzie do lekarza najlepiej do psychiatry !! WSZYSTKIE gady występujące w polsce są pod ŚCISŁĄ HODOWLĄ. I do tego jeszcze beszczelnie pytasz o nią na forum miłośników zwierząt terrarystycznych. A pozatym żadne zwierze to nie zabawka żeby się nia bawić !! Wypuść czym prędzej jaszczurke tam gdzie ją złapałeś !!

Uprawnienia umieszczania postów