-
Re: Kameleon czy blotna ??
Jesli chodzi o kwestie oswajania to polecam agame błotną. O oswajaniu kamela praktycznie nie ma mowy, niedosc ze z natury sa agresywne, to jeszcze sa bardzo podatne na stres. Sa to uwazne gady, ktore wogole niechetnie sie pokazuja i najbardziej by chcialy aby nikt ich nie widzial, przykladem na to jest to iz moga zmieniac barwy dla pokazywania wyzszosci nad innym samcem lub aby przypodobac sie partnerce, zamiast tanczyc, biegac, wydawac dzwieki. Sa to leniwe gady i jak mowilem o oswajaniu kameli nie bede rozmawial. Oczywiscie zdarzaja sie przypadki ich oswojenia, nie przecze, ale sa to bardzo rzadkie przypadki, ktore sa poprzedzone wielomiesieczna pracą i wymagaja wyjatkowej ostroznosci, poniewaz kazdy najmniejszy blad moze zestresowac kameleona i sprawic ze wszystko pojdzie na marne.
-
ale są różne rodzaje kameleonów, niektóre są agresywne i się chowają a niektóre są przyjazne i się przyzwyczajają, trzeba poprostu wybrać odpowiedni gatunek.
-
no ale napewno bzdura jest to że kamki łatwiej sie oswajają niż błotne!
-
to sobie poczytaj gdzieś, ja czytałam i widziałam na własne oczy
-
Niby wszystko da się "oswoić", ale jedna jaskółka nie czyni wiosny, większość kameleonów jest trudna w oswojeniu, a błotne są stosunkowo łatwiejsze do oswojenia (a napewno młode), u każdego gatunku może trafić się "anioł" czy
"diabeł"
-
Jestem tego samego zdania co tokaga. Zalezy jaki charakterek się trafi.
-
na 2 lub 3 Ogolnopolskieiej gieldzie gadow, byl facet spacerujacy z tokasem na rekach i mowil ze to pupilek domowy. wiem jakie sa agamy z zachowania (mile, towarzyskie i lubiace figle), kameleony znam tylko jemenskie z zachowania i nie moge powiedziec ze sa agresywne (nie lubia tak ludzi jak np brodacz). dzieki za pomoc. po porstu waham sie bo oba gatunki bym chcial ale moge wybrac tylko jeden
Uprawnienia umieszczania postów