-
Kameleon czy blotna ??
waham sie nad wyborem ktoregos z tych gatunkow (innych kamkow niz jemeny niue ma w chwili obecnej na rynku) nie jestem poczatkujacy, terrarium juz jest przygotowane.
mam pytanie to hodowcow kameli czy one naprawde sa tak delikatne (mozecie podac jakie zagrozenia u was wystapily) ??
post jest moze chaotyczny ale po prostu mam dylemat
-
Re: Kameleon czy blotna ??
Nie jestem specjalistą ale powiem ze u kameli spokojne sa samice a samce sa dośc agresywne (ale to juz pewnie wiesz)
-
minusem samic jest wycieńczenie składaniem jaj(niezapłodnionych) i to najczęściej je zabija
-
Walter Sullivan jak nie wiesz to nie gadaj. Nie ma żadnej definicji. Mój samiec mi sam na ręke włazi jak ją dam do terra zato jak zbliże ręke do samicy to próbuje atakować.
-
Ja ci nie polecam innych gatunków kamyków, może jak masz dobre źrudło wiekrzośc gatunków innych kameleonów jest z słabego inportu bedziesz sie cieszył 4 tygodnie i zdechnie.I pozatym terr dla jemana nie może słyszyć innemu gatunkowi.
-
co do agresywnosci to wiem, ale pracowalem z paro osobnikami i zaden nie chcial mnie ugryzc, jak bede kupowal to od razu parke. w terr brakuje jeszcze tylko chudych galezi i tyle no i kamykow dzieki za zainteresowanie.
-
moze zastanów sie nad bazyliszkiem - tez fajny jaszczu, choc płochliwy
jak bym miał wybierać to BŁOTNIAK poniewaz jest bardzo towarzyska jaszczurką, o ciekawych zachowaniach a ubarwieniem jest jeszcze ładniejsza od kamka(moim zdaniem)
-
Parke kameli ? rozumiem ze chcesz szybko stracic samice, ktora predzej czy pozniej samiec zameczy... Chyba ze bedziesz sie bawil w odgradzanie terrarium (skuteczne odgradzanie tak aby siebie nei widzialy). Wg mnie jeden kamel potrzebuje MINIMUM 2 samice, ale optimum to 3 (nawet 4 podoła).
-
dzieki za helpa moze zastanowie sie nad samcem i 2 samiczki, albo inne gatunki
-
ja na twoim miejscu wybrałabym kameleona ponieważ niektóre gatunki nie są agresywne i moga się przyzwyczaić do człowieka niż agama błotna. A jeżeli chodzi o AGAMY jeżeli byś chciał spokojną to najlepiej wybrać agame brodatą.
Uprawnienia umieszczania postów