Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Felsuma a "oswajanie"

Felsuma a "oswajanie"

Prosze powiedzcie jak wygląda sprawa z felsumą madagaskarską i jej dzikością? Czy można ja oswoić jak lamparta czy raczej zawsze będzie płochliwa i będzie się bać ludzkiej reki? Jest możliwość przyzwyczajeni tego zwierzecia do stopnia brania na rękę?Z góry dzięki za odpowiedz

Ciapek_anolis
    Guest

Re: Felsuma a "oswajanie"

wiesz
    takie jaszczurki nie służa do brania na rece, jest zbyt płochliwa i bardzo szybko sie stresuje. ka odradzam brania na rece

Ja również odradzam... tym bardziej ze felsumy mają wyjątkowo delikatną skóre. Ja moją mam prawie od noworodka (listopad) i jak do tej pory to po pokarm wskakuje mi na ręke, ale zaraz ucieka. Rowniez przy gwałtowniejszych ruchach w poblizu terrarium odrazu ucieka w jakis kąt. A i jeszcze sie nauczyła zlizywać miód z palca, ale wole podawac w pojemniczku bo dłuuugo tak potrafi sie delektować :P

ja popieram i panią i pana gdyż gdzieś czytałem, że można je oswoić do tego stopnia, że zlizują miód z laców (naszych), a z drugiej strony felsumki żeczywiście mają delikatną skórę.

Bardzo dziękuję za odpowiedz właśnie o to mi chodziło... one sa takieśliczne!!

Ale gdy bardzo się postresują mogą odżucić ogon, więc lepiej oswajać je powoli, ale skutecznie.

Pozdrawiam i życzę sukcesów z oswajaniem felsumek.

LukaszImielowski
    Guest

Z Felsumkami jest podobna sprawa jak z anolisami, sa ciekawskie, ale jak juz dochodzi co do czego to uciekaja. Moga Ci jesc z reki ale na nic wiecej nie licz.

Uprawnienia umieszczania postów