Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Polskie Jaszczurki

ŁŁŁsy
    Guest

Re: Polskie Jaszczurki

to wiem.i nawet wiem gdzie złapać jeszczurke zieloną jestem z tych terenów.

Jaszczurki zielonej w Polsce nie ma, a opisane stanowisko z Śląska Cieszyńskiego z 1968 roku nigdy nie zostało potwierdzone, choć potem było penetrowane przez wielu herpetologów. Tam zresztą nie ma odpowiedniego środowiska dla tego gatunku. Byłem na stoku, gdzie miała rzekomo występować, a tam spotkałem tylko zyworódki, paprocie, podmokłą łąkę. To jest środowisko którego w Europie Środkowej jaszczurka zielona unika, a nigdy nie występuje razem z żyworódką. Samce jaszczurki zwinki są powszechnie mylone z jaszczurką zieloną. Może ktoś wypuścił tam kilka zielonych i stąd doniesienie (podobnie jak zaskrońce rybołowy na stawach koło czeskiego Cieszyna).

Ciekawych rewelacji się dowiaduję na temat jaszczurek, człowiek bada je od lat, a tu takie sensacje, o których nie wiedział )))))
    Jaszczurka żyworodna z żyworodnych populacji nie złoży w terrarium jaj ponieważ nie wytwarza w ogóle osłonek wapiennych, młode przychodza na świat osłonięte błonami i po chwili się z nich uwalniają, ale to nie są jaja. Natomiast żyworódki z populacji pirenejskich czy słoweńskich, które są jajorodne, składają normalne jaja, z których po inkubacji wylęgają się młode.
    Żyworodność u jaszczurki żyworodnej jest przystosowaniem do życia w chłodnym klimacie, ale w aspekcie ewolucyjnym, a nie w życiu osobnika. Jajorodne żyworódki nawet po wywiezieniu za koło podbiegunowe nie staną się żyworodnymi, co najwyżej nie będa w stanie się rozmnożyć i zginą.

LukaszImielowski
    Guest

No wlasnie, to nie jest jak z neotenią u aksolotlów, że masz 2 osobniki z tego samego miotu, jednego wychowasz w srodowisku jododajnym, drugiego w odwrotnym i bedziesz mial jednego w postaci larwalnej a drugiego w doroslej. Tu chodzi o ewolucję.

Uprawnienia umieszczania postów