Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Dlaczego nie je? Kameleon Jemeński

Mieszany widok

Dlaczego nie je? Kameleon Jemeński

Chciałabym prosić o poradę kogoś, kto się zna na kameleonach. Posiadam jemenka od 7.03.2005 r. i od samego początku jadł bardzo dobrze. Niestety ostatnio (jakieś 5 dni) niczego nawet nie tknął. W terrarium były 3 świerszcze, czasem nawet po nim chodziły i nic. po 2 dniach wyjęłam 2 większe świerszcze i to równierz nie pomogło, tego ostatniego też nie zjadł. Postanowiłam, że nakarmię go sama. Włożyłam mu do buzi świeżo- zabitego małego świerszcza. Zjadł go. Czy mam go karmić sama dopóki nie zacznie sam polować? Ile świerszczy powinien jeść ok.20 centymetrowy kamuś? Co może mu dolegać? Czy to normalne, że zrobił sobie taką przerwę w jedzeniu? Proszę o odpowiedzi na moje pytania. Będę widzięczna. Dodam jeszcze, że mam świetlówkę 4% UVB i podawałam mu witaminy.
    Pozdrawiam,
    Ania

P.S.
    Tak na wszelki wypadek... Znacie może jakiegoś weta, który zna się na gadach, w okolicy Warszawy?

Silent_Dragon
    Guest

Re: Dlaczego nie je? Kameleon Jemeński

Witam
    Ola Maluta, jedna z jednych najlepszych wetów od zwierzat terraryjnych w Polsce. Telefon podam Ci na priva.
    Pozdrawiam

Wysłałam wiadomość na priv i czekam na numer. Z góry serdeczne dzięki.
    Pozdrawiam,
    Ania

dj.kanapka@buziaczek.pl
    GG: 6270008

A ma odpowiednia ilosc wody do picia? Moze to przez odwodnienie? Pamietaj, ze one nie widza stojacej wody.

ŁŁŁsy
    Guest

Nie polecam karmiena pszymusowego, można coś takiemu stworzeniu zrobić a pewnie nie wierz jak odwiera sie paszcze jaszczurek.

ja bym ci nie polecał wpuszczania świerszczy do terrarium, najlepszy moim zdaniem sposób to karmienie z kubeczka z niewielką ilością wapnia (czasem liźnie ). Świerszcze w nocy nie pozwolą kamkowi spać, więc lepiej karmić "na bierząco".
    P.S. nie pamiętam gdzie, ale gdzieś słyszałem że posypane wapnem świerszcze wzbudzają apetyt u gadów i są chęniej zauważane.

Ja tak robię. Potrząsam świerszczami w pudełku z witaminami, otwieram je i zostawiam w terrarium. Do tej pory kamyk jadł, ale teraz niestety odmiawia. I to dość długo.

najpierw podaj mu z pipety wody
    na siłe nie karm bo uszkodzisz szczęke kamka
    jaką ma temp ?

26'C- 29'C oraz temp. pod promiennikiem i jedno chłodniejsze miejsce.

A poisz go woda, np. z pipety? Nic na ten temat nie powiedzialas.

Uprawnienia umieszczania postów