Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: legwan hełmowy

legwan hełmowy

Czy zna ktoś nazwę łacińską tego zwierzaka? widziałam go w zoologiku ma ok 15-20cm z ogonem drobną budowę ciała i na głowie hełm coś na wzór hełmu u bazyliszka płatkogłowego, jego kolor to beż-jasny brąz. Prosiłabym o informacje na jego temat lub stronki polskie i zagraniczne z jego opisem i zdjęciami.Z góry wielkie dzięki

ŁŁŁsy
    Guest

Re: legwan hełmowy

Laemanctus longipes ( chyba ) i nie jest to legwan tylko należy do rodziny Corythophanidae, a Polska nazwa jest chyba legwan stożko głowy

chyba jednak to nie był ten...wydaje mi się że coś takiego..ale głowy nie dam,wydaje mi się że ten hełm ma bardziej szpiczasty...

ale on nie ma aż tak stożkowatej głowy. ona jest bardziej szpiczasta. też wydaje mi się, ze widziałaś lagwana stożkogłowego
    pozdrawiam

To jest legwan stożkogłowy. Takiego widzialas?

Fotki z netu.

nie...napewno to nie był taki,chociażby kolor(tamten-kolor uschnietych liści) no i ten hełm;P jak bedę mogła to zrobie fotę i wam. pokaże

nie wiem kto wykasował linka do strony gdzie znajduje się zdjęcie podobnego..;/ http://www.reptarium.cz/fotogalerie.php?foto=1310

corytophanes cristatus

FOTO

tak to jest ten! dziękuje Ci bardzo

to jest:corytophanes cristatus,tylko teraz potrzebuję opisu po polsku

Uprawnienia umieszczania postów