-
Re: Kameleony bez terrari???????????
Nie wiem dlaczego krązy jakiś mit, że kameleony potrzebują jakiejś starsznie wysokiej wilgotności. Mit ten on szkodliwy zwłaszcza, że wielu hodowców kupuje najtańsze higrometry które nadają się tylko do wyrzucenia. Wszystko zależy od gatunku kameleona. Ten który był trzymany w Libii to prawie na pewno kameleon pospolity, który nie wymaga wysokiej wilgotności, a wręcz odwrotnie. Widziałem środowisko tego kameleona na południu Hiszpanii, w lecie są to niemal całkiem wyschnięte krzaki, a rosa czy większa wilgotnośc jest tylko nad ranem. Jemeński też najlepiej czuje się w wilgotności jaka jest zwykle w mieszkaniach czyli 50-60%, może lekko wyżej, ale tu wystarczy spryskanie codzinnie roślin. Jest naprawdę niewiele gatunków które wymagają dużej wilgotności (a w połączeniu z wysoką temperaturą to już całkiem niewiele). Owszem sa metody trzymania szczególnie większych gatunków na dużych krzewach rosnacych w mieszaniu. Duży, dwumetrowy krzew Ficusa benjamina (najlepiej złożony z kilku zrośniętych egzempalrzy) może zapewnić zarówno kryjówkę w postaci gęstych liści jak i odpowiednią wilgotność. Oczywiście musi być przy tym miejsce do ogrzewania, podawania pokarmu. Pień drzewka musi być zabepieczony kołnierzem, aby kameleon nie mógł zejść na ziemię, a cała roślina nie przyklegać do mebli czy ścian, gdyż kameleon próbując opuścić drzewko chwytając się ściany może spaść. Ogólnie wymaga to dość obszernego pomieszczenia. W tych warunkach można trzymać np. Chamaeleo pardalis, Ch. melleri czy oswojone jemeńskie. Raczej nie powinno być w takim pomieszczeniu zwierząt, których kameleony bardzo się boją i/lub bardzo ruchliwych potencjalnych drapieżników (pies, kot, tchórzofretka).
-
-
Silent dragon...ŁŁŁsy i Virus to jedna osoba... nie dość że z jednej miejscowości to jeszcze sprzedają to samo(kamki,felsumę i karaczany),tylko nie rozumiem po co?!
-
Moim zdaniem trzymanie kameleonów luzem to dobre rozwiązanie. Tylko możnaby na szerokiego fikusa nałożyć przeźroczystą firankę, by zapobiec wchodzeniu w niebezpieczne miejsca itp. Przecież i tak często wypuszcza się kameleony "na pokój" i z tego co widziałem to dobrze się czują
-
że co, a ty to kto jesteś Bóg jesteś i że wszystko jesteś i wszstko wierz, jedna osoba mierzka w Bąkowie jest nas wiecej w tej branży, i co cie to interesuje co my sprzedajemy jest to wolny kraj i prosze mnie nie mylić z Adrianem, tak w wszyscy z Gdańska do jedna osoba, nie myślełem że mnie takie coś spotka nie mój problem że coś cie boli. NIE MAM SŁÓW!!!!!!!!
-
Moim zdaniem trzymanie kameleonów luzem to dobre rozwiązanie. Tylko możnaby na szerokiego fikusa nałożyć przeźroczystą firankę, by zapobiec wchodzeniu w niebezpieczne miejsca itp. Przecież i tak często wypuszcza się kameleony "na pokój" i z tego co widziałem to dobrze się czują
-
Alez mnei nic nie boli...spokojnie. Tylko mnie to ciekawi,a już nei takie rzeczy sie zdarzały na tym forum
-
niewiem nigdy z tym sie nie spotkałem.Ale nie musisz od razu takie rzczy wpiswać niezansz mnie ani Virusa wiec lepiej zostawić głupie pszemyślenia dla siebie.
-
Nie wiem czy u ciebie istnieje takie cos ja powszechne zainteresowanie gadami ale u nas tak i w nasz miejscowosć wiecej niz jedna osoba zajmuje sie hodowlą gadów wiec nie mow ze ŁŁŁsy i Virus to jedna osoba bo tak nie jest!!!!!!!
-
Cóż gdzieś musiałeś sie potknąć... od jakiegoś czasu interesuję się kamkami od Ciebie i nawet chyba maila kiedyś pisałam i utknęło mi w pamięci że masz maila "bpasucha". Niechcący nawet nawinął mi się post pod nikiem Virus: http://www.terrarium.com.pl/forum/re...19#reply_23715 ,a tak by nie było to jeszcze post spod niku ŁŁŁsy : http://www.terrarium.com.pl/forum/re...12#reply_23612 gdzie występuje ten sam mail. To że to piszę nie jest spowodowane chęcią oczernienia Cię czy coś takiego,chcę udowodnić swoją rację-to wszystko.Pozdrawiam serdecznie
Uprawnienia umieszczania postów