Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Początkujący

Re: Początkujący

no i dobrze DEXIU ale do wniosokow, ktore wymieniles ie trzeba dochodzic rok, co do budowy terra to tak juz jest ze zawsze czegos barkuje(najczesciej czasu) i sie dowleka , i trwa to dlugo ale tez nie przesadzajmy

najlepsza lektura sa fora, whcodzi si ena odpowiedni dzial i czyta to zastepuje cala literature swiata, znjadziesz tu posty banlne, czasem glupie ale one tez czegos ucza

na wszytsko jest [ptrzebny czas ale nie piszcie ze 2-3 czy rok, mozna zaczac od budowy terra z czasem duzo czytac i wszytsko zamknie sie (przy dostaaktu kasy) w kilka tygodniu a pozniej to juz tylko obserwacja i nauka u siebie

a ja cały czas jak widzę takie posty zachodzę w głowę czy ktoś odwiedza stary i zapomniany dział "ARTYKUŁY", i jeżeli ktoś niewie kompletnie jakiego kupić gada, czemu nie przeczyta kilku artukułów DLA POCZĄTKUJĄCYCH, a jeżeli ktoś się już na jakiegoś zdecyduje to czytać o nim jak najwięcej, szukać stron w google na ten temat i kupować

raven_czarny
    Guest

Z kasa nie ma problemow tyle ze narazie tylko tyle na koncie

Dzieki za posty

Może ci się wydaje, że nawijają ci ludzie o literaturze zamiast podać konkretny przykład, ale to prawda. Ja przez blisko rok planowałem, zestawiałem, czytałem, a jak kupiłem parke legwanów to popełniłem kategoryczne błędy w oswajaniu i chyba zraziły się do mnie na dobre, bo po dwóch miesiącach nie widać postępów w oswajaniu. To nie takie proste jak się wydaje. Ja nigdy nie należałem do cierpliwych, a od konfortu i samopoczucia twoich pszyszłych zwierzaków zależy jak jest z tobą. Polecam na początek znane gatunki. Agama brodata, legwan zielony. Zwierzak kosztuje 100, 150zł. Małe terrarium też, ze stówe. Najdroższa jest rzarówka. Taka z uva i uvb kosztuje 200zł. Większość ludzi ma świetlówki ale taka z zamocowaniem kosztuje 150zł. Niektórzy montują zwykłe tanie kwarcówki które też dobrze działają, a ich z wierzaki dobrze się chowają- max 50zł, nie wiem dokładnie, ale chyba ktoś kiedyś wspominał o 15zł, ale nie dawaj temu wiary. Lama grzewcza, w zasadzie od 20zł. Podłorze z tropicala-6 litrów-8zł i to na początek wystarczy. Termometr-15zł, chyba że zamontujesz jakiś zwykły tani. Witaminy dla gada 15zł. Korzeń- samemu można znaleźć i wrzucić do piekarnika. Do tego, miska na wode, kable, oprawy, jakiś przedłurzacz, gwoździe, siatka na osłone na rzarówke- niby wszystko tanie ale troche tego będzie. Po najmniejszej lini oporu to wychodzi 300-400zł ale tego się chyba nie uzyska i na dłuższą mete to nic, bo terrarium szybko będzie potrzebne większe, ziemie trzeba wymieniać co pół roku, a dobrzeby było gdybyś miał jakąś rezerwe finansową na weta, albo jak rzarówka strzeli. Moje dwa legi z drogą rzarówką i dużym terrarium kosztowały ok 1000zł więc wiesz ile to trzeba wydać, żeby mieć coś na dłuższy czas. Jeszcze jedno co możesz zrobić, żeby wyszło taniej to szukać na forum ogłoszeń "oddam legwana", "sprzedam terrarium za grosze"
    Legwany się dłórzej i ciężej oswajają niż agamy ale są roślinorzerne i to na przestrzeni lat jest atutem, bo oswajasz raz a karmisz zawsze. W razie czego pisz i niepopłnij żadnego błedu tak jak ja.

Karzdy był kiedyś początkujący.

Uprawnienia umieszczania postów