Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Początkujący

Mieszany widok

raven_czarny
    Guest

Początkujący

Jakiego gada z terrarium i wyposarzeniem wybrac do 500zl(ewentualne zestawienia mile widziane :->)

Re: Początkujący

raven nie żebym cię chciał zniechęcić czy cuś ale proponuję na początek... jakieś dwa miesiące spędzić wyłącznie nad literaturą. Ja mażę o regiusku już od ROKU a jeszcze nie mam zwierzaka i się dokształcam.

darkinvaider
    Guest

"raven nie żebym cię chciał zniechęcić czy cuś ale proponuję na początek... jakieś dwa miesiące spędzić wyłącznie nad literaturą. Ja mażę o regiusku już od ROKU a jeszcze nie mam zwierzaka i się dokształcam."----------> dokładnie dobrze powiedziane,sprawdz jakie masz warunki w stosunku co do wielkosci terra,mowisz o sumie pieniedzy ktoras podejzewam chcesz wydac na poczatku,ale hodowla zwierzaka wymarzonego tez pozniej kosztuje ,wez pod uwage pozywienie(w zaleznosci od gatunku roslinne lub np swierszcze)wymiane swietlowki ,zakup witaminek itd.... a jezeli juz mialbym cos poradzic -to polecam agamy brodate na poczatek,sa fascynujace(mam 2,na poczatku mialem jedna,ale dopiero jak mam dwie to naprawde widze bardzo ciekawe zachownia z ich strony))) i mysle ze w 500zł sie zmiescisz spokojnie z wyposazeniem terra i zakupem gadziny lub dwoch maluszków. pozdrawiam

tak z ciekawości - jak duże masz terra dla dwóch brodaczy?

darkinvaider
    Guest

tak z ciekawości - jak duże masz terra dla dwóch brodaczy?

80/40/50 to na poczatek,jak podrosna to bede musial zminic na wieksze,bede budowal z osb i szkła.

maziumi
    Guest

moim zdaniem daj sobie na razie spokój jeśli jeszcze nic o tym nie wiesz i faktycznie sięgnij do literatury . Moim zdaniem jeśli naprawdę chcesz mieć te terrarium to kup sobie ale małe 30/30/30 i na początek zachoduj coś małego np . patyczaki (niedrogie i też efektowne w wyglądzie) I dopiero przy nich nabierz doświadczenia i cierpliwości.
    Pozdro dla wszystkich

eh nie ma co po co ma kupowac niech se poczyta .... jak mnie to denerwuje, jest wiele latwy w hodowli gadow i nie widze podstaw zeby sobie nie sporbowal, oczywiscie czytac musi ale ... bez przesady

czekasz rok na regiusa ... ja nie widze zadnej filozofi wiekszej w trzymaniu tego weze - co Cie powstrzymuje ?

kup sobie sredniej wielkosci terra do tego gekona lamparciego nie bedzie mial problemow a i gad sie oswoi, licz sie z tym ze koszt utrzymania (samo wyzywienie) to tygodniowo jakies 10-15 zl, raz na jakis czas pudlo witaminek, co 6-8 mc nowa swietlowa chociaz akurat przy lampartach wydaje sie byc zbedna, no ale nie zaszkodzi

mysle ze 500 zl starczy Ci na fajne terra dla lampartow - goroco polecam, swiete gady

no i poczytaj sobie konkretnie o tym gatunku - nie koniecznie przez 2 miesiace

Atrax Robustus
    Guest

Ja to dopiero przesadzilem... Byl sobie maly gowniarzyk, ktory bardzo chcial miec zbozowke... troche poczytal...(i to z ksiazek przyrodniczych, a nie poradnikow) i rodzice mu kupili weza... Bylo to 7 lat temu, a ten gowniarzyk nadal hoduje tego weza - i ja jestem tym gowniarzykiem

W kazdym razie teraz stukam sie w glowe, jak widze, jak duzy blad zrobilem kupujac weza bez zastanowienia. Wiem, ze bez przygotowania, hodowla weza jest dosc ciezka i Tobie tez bedzie ciezko, jak nie wglebisz sie w literature. Moj waz jest zdrowy i trzyma sie dobrze, ale pomyslec, ze jeden glupi blad (o ktory wtedy bylo latwo) i nie mialbym go.

Dlatego ludzie dobrze Ci radza, poczytaj najpierw duzo, pozniej kup i urzadz terrarium, na koncu kup zwierzaka od zaufanej osoby.

Arrow ano to mnie powstrzymuje, że chciałbym żeby gadzinka "żyła długo i szczęśliwie" a nie mordowała się nad każdym moimj głupim błędem. Po tym roku studiowania literatury i materiałów z internetu myślę że posiadam dostateczną wiedzę aby zapobiec takim "genialnym" pomysłom jak wsadzenie mu skałki grzewczej, świetlówki UV za nie wiem ile czy wreszcie hodowania, powiedzmy, boasa i regiusa w jednym i tym samym terra, już nawet niekoniecznie o wymiarach numer większych od pudełka zapałek.

A już pomijam fakt, że ostatnie dwa-trzy miesiące spędziłem na planowaniu terra, kompletowaniu potrzebnych materiałów i sprzętu (najdłużej to mi zajęło czekanie na sprzęt zamówiony w sklepie internetowym) i wreszcie na budowaniu. Ogólnie sklecałem to dość długo ale to tylko dlatego że mogłem pracować tylko jeden lub dwa dni w tygodniu a i tak nie całe, bo miałem kupe nauki i egzaminy za pasem, co znacznie wydłużyło czas konstruowania bo np. jak w sobotę skleiłem terra to w niedzielę mogłem co najwyżej skręcić i nic więcej. Malowanie trzykrotne też zajęło mi te dwa-trzy dni (czyli dwa tygodnie) itepe itede

Uprawnienia umieszczania postów