-
Re: 266x100x200
Przepraszam ale żadnych zbereźnych myśli nie mam bulwa. Nie wiem z czym Ci się kojarzy słowo "pomoc", ale nie odbiegajmy już od tematu i niezaśmiecajmy forum takimi postami!!!
-
sorka, ale jaka może być pomoc przy terarium???
-
Np. Pomoc w zwożeniu piaskowca, albo transport elementów wyposażenia do domu... ale postaram się to terrarium zrobić sam! Oczywiście nie zwioze sam piaskowaca bo nie mam samochodu (ani prawa jazdy bo jestem za młody), ale od czego ma się kochanego Tatę!!!
-
Przepraszam źle dokonałem obliczń. Otóż Terrarium będzie miało wymiary 200cmX100cmX200cm a nie jak wcześniej mówiłem 266cmX100cmX200cm
(dł.Xszer.Xwys.)
-
A ja nie jestem pewna czy ta wysokość nie jest trochę przesadzona. W końcu to jaszczurki naziemne. Co prawda lubią włazić wysoko ale ja bym się trochę bała, że jak moja agama zeskoczy dajmy na to z wysokości 1,5 m to sobie coś zrobi. I jeszcze jedna kwestia - jak zamontujesz świetlówkę UV tak aby promienie dochodziły do Twoich agam?? Czytalam gdzieś że dobroczynne promienie z tych świetlówek mają zasięg jakiś 40 - 50 cm.
-
hmmm - nie wiem czy zrobiłeś już micho to terra ale w sumie z tą wysokoscią mógłbyś zrobić terra 2 poziomowe (nie 2 piętrowe - dwupoziomowe z przejściem między poziomami )- w tym momencie 2 krotnie zwiększysz powierzchnię terrarium.
goja - UVB dochodzi raczej na 30 - 40 cm i to też zależnie od firmy
-
Może macie rację ale jeszcze pomyślę. Terra jeszcze nie mam ale będę miał. A co do promieni UV to wiem od Gragonsong, że są kompakty(specjalne świetlówki o dużym zasięgu promieniowania UV ale są drogie).
Dzięki za posty!!!
-
eeeeee czekaj
kompaktowe świetlówki nie są takie drogie 10% UVB 158.60 zł - i tracą właściwości dopiero po roku.
drogi jest Power Sun - kosztuje 301.34 zł ale emituje UVB ok 2 lata i na pewno mniej płaci się za prąd. Jak dla mnie wychodzi to duuużo taniej niż 120 cm świetlówka za 90 zł którą co pół roku trzeba wymieniac i nie dochodzi UVB dale niz te 30 cm.
-
Aha czyli zamiast świetlówki daję kompakta?? A co z UVA ile % one dają?
Uprawnienia umieszczania postów