Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Transport zwierząt wewnątrz Uni Europejskiej

Re: Transport zwierząt wewnątrz Uni Europejskiej

Witaj,

jasne, że odpowiednim organem jest Ministerstwo Środowiska.
    Przytoczyłem właśnie opinię, jaką otrzymałem WŁAŚNIE OD MINISTERSTWA ŚRODOWISKA, a nie moją własną.

I według tej opini, potrzebny jest dokładnie taki sam dokument jaki jest potrzebny w przypadku zakupu zwierzęcia w Polsce - albo potwierdzony dokument urodzenia w niewoli, albo dokument potwierdzający legalny import na terytorium Uni Europejskiej.

Takie jest oficjalne stanowisko Ministerstwa - co każdy zainteresowany może sprawdzić, wykonując jeden telefon.

Pozdrawiam
    Łukasz

dr Robert
    Guest

Nie zroumiałeś mnie, Łukasz. Ministerstwu wydaje się, że w Polsce jest 5 terrarystów, no może w porywach 10. Akcja bezpośredniego pytania ma wymusić poważniejsze podejście do sprawy. Telefon jest bardzo dobry, ale nie w Polsce. Na granicy lepiej mieć w ręku pismo.

dr Robert
    Guest

Mam też poważne wątpliwości jak zostanie potraktowany w powiecie np. czeski czy niemiecki dokument urodzenia w niewoli w powiatowych urzędach.

Witaj,

masz tutaj rację.
    Według Ministerstwa taki dokument umożliwi rejestrację w Polsce.
    Ale Pani w Starostwie pewnie nie będzie o tym wiedziała, a znając życie, nie będzie miała ochoty dzwonić do Ministerstwa i pytać o to, a raczej od razu odmówi rejestracji.

Jeśli chodzi o pismo w ręku, sądzę że w niedalekim czasie PST - jako członek którego napisałem właśnie prośbę do Ministerstwa Środowiska o pisemne i oficjalne potwierdzenie powyższych informacji - umieści takie pismo na swojej stronie.
    Jednocześnie poruszona została w tym piśmie kwestia przywozu i rejestracji zwierząt, które w innych krajach nie są rejestrowane.

Pozdrawiam
    Łukasz

Witaj,

racja - trochę się nie zrozumieliśmy
    Masz rację - nawet jeśli Ministerstwu będzie się wydawało iż terrarystyka w Polsce liczy 100 czy 500 osób, też pewnie nie zmieni to podejścia.
    Myślę, że uda się uzyskać oficjalne stanowisko Ministerstwa Środowiska na piśmie.

Pozdrawiam
    Łukasz

To byloby kluczowe. Zwlaszcza jesli rzeczywiscie wyrazone zostaloby tam stanowisko dot. przywozu zwierzat nie podlegajacych rejestracji. Bez tego naprawde nie sposob przewidziec reakcji pogranicznikow na widok przyslowiowej juz chyba zbozowki

To wkońcu muszę mieć tylko jego papiery CITES-owskie żeby go do Włoch wziąść na wycieczkę czy jeszcze zaświadczenie od weta???

Cześć,

nie-CITES'owe zwierzęta Ministerstwa Środowiska NIE INTERESUJĄ. Nie ma żadnych związanych z nimi wymogów poza kwestią weterynaryjną.
    A w kwestii weterynaryjnej - jeśli będziesz miał potwierdzone urzędowo świadectwo zdrowia z kraju pochodzenia, masz pełne prawo kupić i przywieźć sobie zbożówkę.
    Według instektoratu weterynarii nie jest potrzebny taki dokument, żeby sobie przywieźć zbożówkę do Polski, ale każdy kraj rozwiązuje tą sprawę osobno i poszczególne kraje po drodze mogą takiego dokumentu żądać.

Daf - jeśli chodzi o Twoje pytanie, przeczytaj dokładnie mój post. Jest tam napisane, iż każdy kraj ma swoje regulacje prawne. Oznacza to, że w przypadku wyjazdu z wężem, musisz sprawdzić jakie regulacje posiada w tym względzie kraj do którego jedziesz i wszystkie kraje przez które przejeżdżasz. Tutaj Ci niestety nie pomogę.

Pozdrawiam
    Łukasz

Tylko pojawia sie problem natury technicznej.
    Na jakiej podstawie celnik stwierdzi, ze to, co mam ze soba to zbozowka?
    Podejrzewam, ze moje slowo moze nie wystarczyc. Takze moze sie skonczyc zatrzymaniem zwierzaka "do wyjasnienia"

Aha SNAKES dobra. No jade do Włoch przez parę krajów. Nie chce mi się jakoś sprawdzać tych przepisów. W ostateczności będę się dowiadywał coś w starostwie. Węża w ostateczności przemycę. Przecież celnicy nie sprawdzają wycieczek młodzieżowych.

Uprawnienia umieszczania postów