Witam,

ostatnimi czasy pojawiły się skrajnie różne opinie dotyczące możliwości legalnego przywozu sobie okazów z państw Uni Europejskiej.
Część osób była zdania iż wolno wozić wszystko i bez problemów, inni zaś twierdzą iż nie można wozić nic i niezgłoszenie czegokolwiek na granicy to przemyt.

Po dokładnym sprawdzeniu sytuacji po wstąpieniu do Uni Europejskiej i uzyskaniu opini odpowiednich organów, sprawa wygląda następująco:

1. Aspekt ochrony gatunków, leżący w gestii Ministerstwa Środowiska - chodzi tutaj głównie o zwierzęta CITES'owe.
Wesług odpowiedzialnych osób w Ministerstwie (nie będę podawał nazwisk), na prywatny przewóz gatunków CITES wewnątrz Uni NIE JEST POTRZEBNE żadne zezwolenie ani jakiekolwiek dokumenty. Odpowiednie dokumenty - czyli świadectwo CITES, świadectwo zarejestrowania czy inny dokument potrzebny jest do zarejestrowania zwierzęcia w Starostwie Powiatowym w Polsce.
Czyli innymi słowy - przywieziony z Niemiec czy Czech Boa constrictor może być bez problemu zarejestrowany w Polsce na podstawie uzyskanych tam dokumentów.

Ograniczenie dotyczy WYŁĄCZNIE gatunków znajdujących się w załączniku A Rozporządzenia Komisji (WE) Nr 776/2004 (można je pobrać wraz z pełną listą tutaj: http://europa.eu.int/eur-lex/pri/en/...en00310049.pdf
Na wszelkie gatunki z tego załącznika potrzebne są dodatkowe dokumenty i pozwolenia - powiedziano mi w Ministerstwie iż nie powinno być problemu z ich otrzymaniem.

2. Aspekt weterynaryjny, leżący w gestii Głównego Inspektoratu Weterynarii.
W przypadku gadów, nie zostały one zaliczone do zwierząt domowych (pieski, kotki etc.) dla których ustawodawstwo jest takie samo w całej Uni Europejskiej.
Dlatego każde państwo ma swoje odrębne przepisy i wymagania regulujące taki przewóz.
W przypadku przywozu prywatnego, polskie przepisy nie precyzują żadnych wymagań i po konsultacji z działem Administracyjno-Prawnym Głównego Inspektoratu Weterynarii otrzymałem ich oficjalne stanowisko iż NIE SĄ POTRZEBNE żadne dodatkowe dokumenty poświadczające przebyte badania ani też NIE JEST POTRZEBNA żadna kwarantanna tych zwierząt.
Należy pamiętać jedynie, iż w przypadku przejazdu przez inne kraje EU mogą one mieć swoje dodatkowe wymagania weterynaryjne. W większości przypadków polegają one na konieczności posiadania świadectwa zdrowia wystawionego przez urzędowego lekarza weterynarii w kraju w którym zwierzę zostało nabyte - sugeruję zawsze mieć takie zaświadczenie przy kupnie zwierząt.
Należy również pamiętać o odpowiednich, humanitarnych warunkach transportu - są one dostępne w rozporządzeniu, na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii. W chwili obecnej nie mam pod ręką odnośnika do nich.

Podsumowując - w większości przypadków (wszystkie zwierzęta spoza listy na załączniku) zakup okazów na terenie państw unijnych wygląda dokładnie tak samo jak ich zakup w Polsce.
Na granicy natomiast nie mamy żadnego obowiązku niczegokolwiek zgłaszać czy pokazywać. Oczywiście dotyczy to wyłącznie zakupów prywatnych.

Mam nadzieję, że to drobne "śledztwo" z mojej strony i ninejszy post zakończą wszelkie spekulacje na ten temat.

Pozdrawiam wszystkich
Łukasz