Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Terrarim dla L1

Mieszany widok

TylerPL
    Guest

Terrarim dla L1

Słyszałem że najlepsze dla L1 jest pojemniczej na mocz, albo po kliszy. Ale jak je urządzić...? Słyszałem że niezbędna jest jakaś kryjówka i poidełko (byle nie za głębokie by się pajączek nie utopił). Jak to w końcu zagospodarować? Ktoś mówił że najleprzym poidełkiem jest naparstek (taki od szycia) ale czy w nim się pająk nie utopi? W końcu jest on dość głęboki jak dla L1. I czy nie można takiego malucha dać do dużego terrarum? Słyszałem że się gubią, ale czy nie jest to bezpieczniejsze? I jeszcze czy takie opakowanie po kliszy czy pojemniczej na mocz się przykrywa aby pająk nie wyskoczył czy trzyma się odkryte? I w jaki sposób mieżyć wilgotność? Higsometr (czy jakoś tak) nie wejdzie do tak małego pojemniczka. I jeszcze może jakiś własne sugestie lub spostrzeżenia będziecie pisać. Za każdy post będe bardzo wdzięczny! Jak macie zdjęcia takich małych "terrariów" to przysyłacie na frycha@poczta.onet.pl

P.S. Jeszcze nie mam pająka i będe kupował Smithi dopiero po wakacjach, jak już niegdzie nie będe wyjeżdzał...

Pozdrawiam!!!

Re: Terrarim dla L1

Uspokoj sie.
    Dla pajaka L1 naparstek to basen, nie poidelko.
    Moze wstrzasne toba, ale takiego malucha wsadzasz do wypelnionego do polowy wilgotnym torfem coco pojemnika po kliszy, umieszczasz we wlasciwej temperaturze i pajak jest szczesliwy.
    Pojemnik zakryty, bo ci pajak ucieknie Tylko o wentylacji nie zapomnij.

PS> Polecalbym jednak, zebys kupil wiekszego na poczatek, bo sie naczekasz, zanim do wiekszego terra go wsadzisz, a ciebie, widze, rozpala potrzeba urzadzenia terra.

Nephentes_Hybrida
    Guest

A więc : Takiego małego pajączka nie dawaj do dużego terrarium, bo będzie miał kłopoty ze znalezieniem pokarmu. Wilgotnośc mierzysz na oko (o_O), tak żeby podłoże nie było przesuszone i za mokre. Przy takim małym ptaszniku nie ma potrzeby dawać poidełka. Jak spryskasz ścianki to coś sobie tam liznie :P. Pojemnik po kliszy ( na mocz ) oczywiście musi byc przykryty, ale oczywiście winien mieć dziurki na powietrze. No to chyba tak mniej więcej odpowiedziałem na pytania.

Tak jak chłopaki mówili, dla pajączka L1 w zupełności wystarczy pojemniczek po kliszy fotograficznej przykrywce robisz kilkanaście dziurek igłą,( jak zrobisz za duże dziurki to pajączek ci ucieknie ) wsypujesz do tego pojemniczka około 7 mm - 1 cm torfu - lub coco gruntu ugniatasz palcem, lekko z wyczuciem zwilżasz to podłoże tylko uważaj żeby to wszystko nie było za bardzo mokre. Na koniec umieszczasz tam pajączka i codziennie, lub co 2 dzień systematycznie doglądasz i co jakiś czas karmisz maleńkimi mączniakami, pinkami, drobnymi muszkami i innymi maleńkimi owadami. Jak pajączek będzie miał za wilgotno dostanie grzybicy, jak za sucho podwinie nogi pod siebie i umrze.

Polecam ci na początek kupić i poćwiczyć sztukę opieki i systematyczności na Brachypelme vagans, albo Brachypelme albopilozum, to tanie pajączki i w sam raz dla początkującego.

No i na koniec przeczytaj http://terrarium.com.pl/forum/faq/ptaszniki.php

Tak jak chłopaki mówili, dla pajączka L1 w zupełności wystarczy pojemniczek po kliszy fotograficznej w przykrywce robisz kilkanaście dziurek igłą,( jak zrobisz za duże dziurki to pajączek ci ucieknie ) wsypujesz do tego pojemniczka około 7 mm - 1 cm torfu - lub coco gruntu ugniatasz palcem, lekko z wyczuciem zwilżasz to podłoże tylko uważaj żeby to wszystko nie było za bardzo mokre. Na koniec umieszczasz tam pajączka i codziennie, lub co 2 dzień systematycznie doglądasz i co jakiś czas karmisz maleńkimi mączniakami, pinkami, drobnymi muszkami i innymi maleńkimi owadami. Jak pajączek będzie miał za wilgotno dostanie grzybicy, jak za sucho podwinie nogi pod siebie i umrze.

Polecam ci na początek kupić i poćwiczyć sztukę opieki i systematyczności na Brachypelme vagans, albo Brachypelme albopilozum, to tanie pajączki i w sam raz dla początkującego.

No i na koniec przeczytaj [urg]http://terrarium.com.pl/forum/faq/ptaszniki.php[/urg]

TylerPL
    Guest

Wielkie dzięki. FAQ przeczytałem już 2-3 dni temu. A co do gatunku to chyba jednak kupie smithi, są bardzo ładne, a jak na razi tylko zaczynam i to będzie prawdopodobnie mój jedyny pająk... Chce żeby był bardzo ładny... A co do wielkości to jeszcze zobaczę. Zamierzam kupić na allegro - większość pająków przezywa transport - ale zwykle są to Nimfy II, L1 i L2, więsze rzadko się trafiają, a ja się zastanawiam naj jakimś L5, L6. Ale może patrzenie jak z L1 roście i przeobraża się w dużego dorosłego ptasznika jest o wiele ciekawasze. I wydaje mi się że pojemnik na mocz jest lepszy bo jest ciut większy, i ma chociaż trochę prześwitujące ścianki...

Pozdrawiam.
    Ja mam 4 kędziorki, które mam od nimfy II, G. Rosea L3 od L1 i Smithi nimfa II.
    Dopóki były nimfami to trzymałam je w pudełkach po kliszy z włókniną kokosową na dnie i wilgotną chusteczką oczywiście, co jakiś czas w razie potrzeby spryskując.
    L1-L3 trzymałam w pudełku na mocz z grubszą warstwą włókniny kokosowej ( moje uwielbiają się zakopywać) kryjówki zrobiłam z rozciętych korków od wody i napojów, oczywiście spryskiwanie jest niezbędne. Karmione tylko pinką.
    L4 w pojemnikach, w których można kupić świerszcze pod spodem wilgotne papierowe ręczniki a na wierzchu włóknina kokosowa. Ręczniki po to, że te pojemniki maja większą powierzchnie parowania wiec podłoże szybko wysycha. Kryjówki z odciętej dolnej części pudełka po kliszy z wyciętym wejściem. Karmione Białymi robakami.

Moje pajączki nie mają żadnych poidełek i pojemniki z pajączkami stoją na terrarium z gekonami lamparcimi mają wiec cieplutko.
    Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć.

TylerPL
    Guest

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i mam jeszcze pytanie jak szyko te pajączki rosną (jak często mają wylinke) czy im starsze tym poźniej itp. A jeszcze co do ręczników papierowych, czy one nie gniją? I w końcu jak się dorosłe pająki trzyma w dużym terrarim to powieżchnia parowania też jest duża a nie stosuje się ręczników.
    I jeszcze czy ktoś kupował pająki na allegro? Czy są zdrowe i czy warto?

Na alegro warto dobra sprzedawczynia jest "szarai" kumpel kupil i przyszla cala i zdrowa

TylerPL
    Guest

Czy dla L4 czy L5 może być jeszcze pojemniczej na mocz?

Uprawnienia umieszczania postów