-
Problem z agama
Moja agama od wczoraj nic nie je lezy caly czas na roslnce i sie wygrzewa przy siwetlowce. Nie lata po akwarium nie szuka pokarmu nie poznaje jej caly czas spi co z mam zrobic ?
-
Re: Problem z agama
daj spokoj, jeden dzien? odczekaj, jeden dzien o niczym nie swiadczy.
-
dzis byl drugi :/ zrobilem jej masaz brzuszka mysllem ze sie zaczopowala ale sie tylko namnie wkurzyla przenioslem ja do terarium i cal czas spi :/
-
jest zima jeszcze Agamy czesto w zime sa ospale i leniwe nie martw sie jak bedzie chciala zjesc to sie poruszy i zje a tak to mozesz sprawdzic temperature ale sadze ze jest to powod pory roku jaka panuje pozdrawiam
-
ale wczesniej byla ywa i latal po calym terarium dopiero 3 dni temu sie stala taka dziwna a czy ejst mozlaiwe ze sie przejadla ?? na forum czytalem ze male agamy jedza bez ograniczen a moja dostawala 6 seiwrszczykow dziennie malch. martwie sie onia bo mam ja miesiac i jest taka sliczniutka niechce jej starcic
-
Słuchaj nie chcę Cię martwić ale to mogą być po prostu pasożyty. Czy ma problemy z wyprużnianiem się? Jeśli nie to w przypadku pasożytów wewnętrznych w kale będzie widać je, albo ich jaja więc obserwuj odchody swojego malucha. Jeśli tak to podaj jej trochę świerzego pokarmu roślinnego - powinno pomóc (zdarza się, że Agamy reagują biegunką na świerzy pokarm roślinny i wtedy należy podać zasuszone liście np. akacji). Pamiętaj również by nie podawać swojemu pupilowi sałaty, roślin kapustnych, rabarbaru, szczawiu, ani białego sera, mleka i jego pszetworów. Nie karm też swojej Agamki larwami much (białe robaki, czy też robaki wędkarskie), gdyż mogą poprzecinać Agamie przewód pokarmowy swym aparatem gębowym. Z codziennej diety wykluch mączniaki i drewnojady(zoophobasy), ze względu na twarde, chitynowe pancerze mogące zaczopoważ twoje zwierzątko. Najlepiej zaopatrz się w książkę Alicji Papiór "Agama Brodata" - ta wspaniała książka wyjaśni Ci wszystkie wątpliwości co do twojej Agamy, jej życia i hodowli.
Pozdrawiam.
P.S. Jeśli dolegliwości nie ustąpią (dwa, trzy dni) to nie ryzykuj i nie eksperymentuj, tylko idź do dobrego weterynarza, który dobrze zna się na jaszczurkach.
-
ale ona nie srala od 3 dni :/ nic nie je tylko pije wode i spi cal dnie ;(
Uprawnienia umieszczania postów