Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: roztocza

roztocza

czy ktos moze mi doradzic jak pozbyc sie roztoczy u szyszkowców? Albo może jakieś linki do starszych postów. Za odpowiedzi dziękuję.

Re: roztocza

Zmienic podloze i utrzymywac czystosc. Oczywiscie jesli chodzi o takie zwykle male biale podloze.

Znaczy sie mialo byc zwykle male biale roztocza.

to sa takie czerwone i zeruja na szyszkowcach

Uuuu. To gorzej. Te co mozesz to sprobuj zdjac jak najszybciej. Oczywiscie wymiana podloza i czyszczenie terra oraz na czas rekonwalescencji najlepiej terrarium sterylne. Ale jakim preperatem potraktowac gadzinke to Ci teraz nie powiem.

Terrarium bez wystroju, płukanie i usuwanie ręczne roztoczy i spryskiwanie preparatami zawierającymi inwermektynę lub pyretrin. Ze starego terrarium cały wystrój wyrzucić.

dzieki Pituophis. Tylko na ciebie mozna liczyc. Mam wyrzucic caly wystroj terra? A nie mozna go jakos zdezynfekowac? Albo wymrozic? Dostalam ladna kore z berlina i nie chcialabym jej stracic. Nie mowiac juz o roslinkach.

Ja dla bezpieczeństwa korę wyrzuciłbym, ewentualnie można próbować wyprażyć w piekarniku przez co najmniej kilkanaście minut w temp. ponad 150 stopni. Roślinki wypłukać, przesadzić do innego podłoża i postawić na oknie . Podłoże wyrzucić, także wszelkie niemożliwe do dezynfekcji elementy z trudnymi do penetracji zakamarkami.

widze ze nikt wiecej nie spotkal sie z roztoczami... BRAWO!

Uprawnienia umieszczania postów