Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Jaszczurki jadowite

ŁŁŁsy
    Guest

Jaszczurki jadowite

Jaszczurki jadowite

Czy można spotkać w hodowli terraryjnej Helodema,suspecutum czy H.horrium tak się pytam z ciekawości nie chce jej kupic. Z tego co wiem ma drugi załocznik cites i czy potżebują takich papierów jak weże jadowite.i czy jady tej jaszczurki jest bardzo szkodliwy dla człowieka z tego co wiem czytałem kilka opisanych pszypatków nie zkończyło się źle.A w opisie czytałem że są bliską z pokrewnione z waranami

Re: Jaszczurki jadowite

Myślę, że chodzi ci o Helodermy (pewnie błąd przy pisaniu ) Jeśli chodzi o skutki ukąszeń, to niestety moja wiedza opiera się jedynie na książkach (niestety, a może i na szczęście?? ) Podobno ukąszenie tej jaszczurki jest bardzo bolesne i powoduje obrzęk w miejscu ukąszenia. Skutkiem ukąszenia są też omdlenia i wymioty...

opis ukąszenie zawiera podstawowa pozycja na rynku (w dziedzinie jadulców) czyli atlas weży/gadów jadowitych Jaronieckiego, Helodermy da sie kupić, aczkolwiek są tak samo nielegalne jak jadowite węże, i znajdują sie w projekcie rozporządzenia MOŚ o zwierzętach niebezpiecznych

ŁŁŁsy
    Guest

spotkałem sie z nazwą mekskańska agama bradata że też jest jadowita czy to chodzi o jedną z Heloderma.

Boże, jak agama może być meksykańska... Nie ma takiej jaszczurki.
    Helodermy bywają hodowane i rozmnażane w niewoli, zwłaszcza w USA. Cena od 1000-1500 $ w górę za młodego osobnika.

ŁŁŁsy
    Guest

tęz nazwa była dla mnie dziwna na jednej ze stron pisało i chciałem sie spytać może coś o niej wjedzie.ale do było nie prawda.
    Dzieki

Uprawnienia umieszczania postów