-
Kameleon POMOCY ciąg dalszy ... :(
Witam
Od około 2-3 tygodni mam kameleonka - jest młody i bardzo płochliwy.
Niestety od około 2 tygodni nie jestem w stanie podać mu witamin ani wapna.
I tu pytanie czy jeśli Kamek nie dostaje wapna a ma świetlówkę ReptiGlo 8 to jest to problem poważny?
Posypywanie świerszczy proszkiem nic nie daje - nie je ich odrazu albo nawet 2-3dni po wpuszczeniu.
Zainstalowałem kroplówke w terrarium - nie widziałem żeby z niej pił ale kiedyś kiedy skończyła się woda oblizywał rurkę z której ona leci więc myślę że pod moją nieobecność znalazł sposób na picie. Postaram się dolewać witamin do wody i kupic wpano rozpuszczalne. W odchodach łatwo dostrzec skrystalizowany mocz tylko nie jestem pewny czy może nie zlizuje wody z liści - jeśli tak to podawanie w nich witamin będzie bardzo utrudnione. Macie jakiś inny sposób?
Kamek nie je świerszczy odrazu, raczej później - jak mnie nie ma - widziałem jak poluje jakieś 4-6 razy ale do terrarium wpuściłem już chyba 30świerszczy i żadnego a biega góra 4-5 więc napewno je je. Martwie się trochę o jego apetyt, ile powinie jeść.
Kupiłem dziś elektrolity ExoTerra, postaram się mu jakoś je dawać może poprawi się mu apetyt.
Naczytałem się dużo o niedoborze wapna i zacząłem się bać o jego zdrowie - jak dobrze ze gekony jedzą jak dzikie wszystko co się tylko rusza
Na wszystkie próby podania mu czegoś z pencety reaguje ucieczką czasami ciemnieje.
Popsuł mi się fogger i pytanie jak utrzymać długo wilgotność powyżej 40% - mam na podłożu substrat a w nim kabel, codziennie spryskuję terra 3-4 krotnie, mimo to wilgotność wacha się w granicach 30-40%.
Jego kolor to zwykle jasna pastelowa zieleń,
Może macie jakieś rady co do wyżej wymienionych problemów
POZDRAWIAM
Uprawnienia umieszczania postów