Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: RANA :( :(

miszi
    Guest

RANA :( :(

Od kilku dni mam Bazyliszka Pręgowanego. Dostałem go już z tą raną ale ma się ona nie podoba i nie zostawie tego samemu sobie, a wi,ec na końcu pyska, na górnej i dolnej szczęce bazylowi "brakuje" jakby minimetra pyska.
    Co mam robić, jakąś maść kupić (jak tak to jaką)
    Zostawić to czy jak??
    Z góry dzięki
    Żeby była sprawniejsza rozmowa to możemy pogadać przez gg 3525072

Re: RANA :( :(

to znaczy, jedna szczeka wystaje o okolo milimetr przed druga?

miszi
    Guest

nie ma minimetrową ranę na górnej i dolnej szczęce

Prawdopodobnie obił sobie koniec pyska np.o szybę w terrarium,proponuję zdezynfekować ludzkimi środkami,oznaczyć szyby(np.kolorową folią) i obserwować czy nie pojawia się większy stan zapalny.

miszi
    Guest

Dobra dzięki

Dobry masz wzork skoro wypatrzyłeś minimetrową rane :> A tak serio to też myśle że mógł sie obić bo to częste zjawisko, ale opisz dokąłdniej jak ta rana wygląda? Jeśli jest zagojona to ją zostaw, jak nie to zdezynfekuj i obserwuj.

miszi
    Guest

Wygląda tak:
    -jest czerwona (nie leci z niej krew)
    -wygląda ja obicie więc też mi się wydaje że to było bliskie spotkanie z szybą
    Jak mam mu to odkazić to mam to zrobić wodą utlenioną??

moze być woda utleniona. Taka mała rana powinna się szybko sama zagoić. Myśle że nie musisz od razu oklejać ścnia skoro nie widzisz żeby się obijał o szyby.

miszi
    Guest

Ale włąśnie widzę że jak się czegoś przestraszy to skacze prosto na szybę.A czym okleiś szybę??

Może jakąś samoprzylepną kolorową folią? W zasadzie to chyba może być cokolwiek byleby tylko bazyl to widział

Uprawnienia umieszczania postów